KapitanBomba Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 (edited) Witam wszystkich. Kiedyś dawno dawno temu jakieś lat 5 posiadałem swój zbiorniczek 126l. Jednak z powodu dalekiej przeprowadzki sprzedałem go znajomemu. Dziś znów mnie naszła ochota na baniak i mam kilka pytań. W przeciwieństwie do poprzedniego baniaka chce aby ten był w pełni przemyślany robiony wolno i dokładnie niż wszystko na hura tak jak poprzednio. A więc kuzyn ostatnio kupił kostkę 30x30x30 a Aquael-a i strasznie mi się przypodobało jednak chciałbym większe, wiec zacząłem szukać firm które się specjalizują w robieniu zbiorników na zamówienie i za 40x40x55 z optiwhite zazwyczaj chcą około 400 zł. I tak się właśnie zastanawiam czy zamówić sobie dość skromnie wyglądająca kosteczkę czy wybrać normalny wymiarowy zbiornik 140 lub 160 l bo cena zbliżona. Oczywiście kostka rodzi kolejny problem- oświetlenie ciężko znaleźć jakąś belkę do tego lub nawet świetlówkę. I teraz pytanie jak sądzicie lepiej zrobić tą kostkę z OW czy kupić standardowy zbiornik w całości z OW lub z tylko przednią szybą. Miejsca mam na akwarium takie czy takie pod dostatkiem. Edited October 14, 2013 by KapitanBomba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Jak ma się miejsce to najlepiej postawić możliwie największy baniak. Ma się wtedy większe pole manewru jeśli chodzi o wybór obsady no i można stworzyć ciekawszą aranżację niż w małym zbiorniczku. W większym akwarium również łatwiej o zachowanie stabilności parametrów wody. A czy wybierzesz OptiWhite czy zwykłego Float'a to już kwestia gustu i funduszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanBomba Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 No wiem że im więcej tym lepiej ale sam przyznasz że kostka ma ten urok gdyż jest zupełnie inna. Wszędzie albo w 90% w domach jest albo panoramiczne albo klasyczne akwarium a taka kostka to odmiana dla oka. Co do kostek znalazłem to http://allegro.pl/akwarium-optiwhite-kostka-45x45x45-6mm-wroclaw-i3606319519.html wielkością nie powala ale litraż całkiem całkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Ja jestem przeciwnikiem przedniej szyby profilowej, więc i tak bym polecił prostą. Tylko wiedz, że ta kostka mocno Cię ogranicza jeśli chodzi o obsadę. Podstawa zbiornika 45cm*45cm to dość mało. Wysokość niewiele tutaj daje. Chyba, że masz pamysł na jakiegoś roślinniaka w kostce, a żyjątka byłyby jedynie uzupełnieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanBomba Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 (edited) No ile wymiarów tyle pomysłów szczerze mówiąc. Jeśli kostka no to oczywiście że więcej zieleni niż ryb, a w klasycznym przyjmę zasadę ,,zobaczymy co wyjdzie" A tak na marginesie jak to jest z tymi oświetleniem czy t5 jest jakoś wydajniejsze od t8? Edited October 14, 2013 by KapitanBomba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Weź 160l. Jeżeli kupisz mniejsze po krótkim czasie możesz tego żałować. A i ten zbiornik po jakimś czasie może okazać się mały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts