MixEEr Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 (edited) Witam, chciałbym przedstawić swój zbiornik z paletkami . . . Setup: Akwarium: 120x40x50h = 240l, widziane z 2 stron. Oświetlenie: 2x30w T8, Filtracja: Fluval 400, Nawożenie: brak, Podłoże piasek kwarcowy: 3-5mm, na początku był to bardziej zbiornik BW, wyglądał tak: Uploaded with ImageShack.com Uploaded with ImageShack.com Uploaded with ImageShack.com Uploaded with ImageShack.com po pewnym czasie, gdy roślin znowu było za dużo postanowiłem przerzedzić i zostało tak: Uploaded with ImageShack.com Uploaded with ImageShack.com obecnie w akwarium jest 5 paletek, z roślin głównie moczarka . chciałbym dołożyć : -ok 7 kosiarek -ok 15 kirysków -ok 30 neonów tylko boje się czy nie przywlekę jakiś pasożytów zapraszam do komentowania Pozdrawiam Mikołaj Edited October 14, 2013 by MixEEr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxell Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Najlepiej wyglądało kiedy było całkiem zarośnięte. Teraz też rzuć coś pływającego i będzie ok, tylko ja bym położył inaczej korzeń znajdujący się po prawej stronie (ostatnie zdjęcie). W tej pozycji nie podoba mi się oglądany czy to z jednej, czy to z drugiej strony. Kosiarek nie lubię, reszta obsady mi by pasowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 Najświeższe fotki, już trochę zarosło wysłane z telefonu pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 Dla mnie najlepsza odsłona to zdjęcie numer 1, trochę pistii na taflę i gitara. Z proponowanej obsady raczej daruj sobie kosiarki, choć to fajne rybska i sam je trzymam to wydaje mi się, że lepiej byłoby z neonkami i kiryskami (tak po Amerykańsku ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 tylko boje się czy nie przywlekę jakiś pasożytów Masz mikroskop (w lidlu podbno można dostać dość tani, a na pewno wystarczający)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Mi też najbardziej spodobała się opcja pierwsza, co nie oznacza że reszta jest zła.... ogólnie przyjemnie dla oka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Problem z liśmi na dnie jest taki, że niestety ale syfu sie w nich gromadzi masa (cieższko go usuwać dodatkowo przy podmianach), co do pisti to usunąłem bo tak szybko rosła że w ciągu tygodnia zasłaniała cały baniak i nizej rosliny nie miały światła -co do mikroskopu- nie mam ale chyba tak zrobie że rybcie do innego zbiornika najpierw dam, zaprosze kolege z mikroskopem, i dopiero wtedy do akwa tutaj. . . może jakaś propozycja obsady ? chciałbym dołożyć : -ok 7 kosiarek -ok 15 kirysków -ok 30 neonów (może niebieskich) czy będzie ok na to akwa ? (oczywiście plus 5 paletek) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 17, 2013 Share Posted October 17, 2013 (edited) Bez kosiarek, ale zamiast nich otoski. A neon koniecznie czerwony. Edited October 17, 2013 by Sverting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted November 3, 2013 Author Share Posted November 3, 2013 Mała aktualizacja, doszli nowy mieszkańcy teraz jest ich 11 . . . A tak jedzą : http://www.youtube.com/watch?v=qEoRfmBXAvs&feature=c4-overview&list=UUnHxW5bXTBRPTd4R0q1cbJg Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Czym karmione?W sumie nie podoba mi się ta konkretna odmiana, ale tutaj wyglądają przyzwoicie. Przydałoby się tylko dodać garbników do wody, by ta uzyskała kolor przynajmniej słomkowy .Nie wolałeś jakiś paskowanych brownów lub turkusów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted November 3, 2013 Author Share Posted November 3, 2013 Karmione mrożonymi sercami wołowymi, solowcem, lasonogami na zmianę i liofilizowanym oczlikiem i solowcem. Chciałbym bardzo Browny - to moje ulubione!, ale nie mam pewnego źródła, te miałem 100% pewne i dlatego na nie się zdecydowałem, turkusów by nie było widać w ciemnej wodzie . . . Poza tym cena była tak atrakcyjna że nie mogłem odmówić, ale za to są to sztuki przebrane, nie najładniej wybarwione. . . Pomarańcz super komponuje się na tle zieleni Ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony ;D Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Szkoda tylko, że źle karmione http://krytykaakwarystyczna.wordpress.com/artykuly/zywienie-ryb-moze-wreszcie-niektorzy-zrozumieja-ze-czyli-czym-odzywiaja-sie-przedstawiciele-rodzaju-symphysodon-w-naturze/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted November 3, 2013 Author Share Posted November 3, 2013 Czyli czym karmić i jak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 Kup mrożony szpinak, jakąś mieszankę warzyw w stylu włoszczyzny, główkę czosnku, mrożone krewetki, płat dorsza i np kilka mrożonek w stylu dafni, krylu itp. Całość do blendera zmiksować (ale nie na papkę.. raczej wymieszać !) i do pojemników jak na kostki lodu. Jak zamarznie to do opakowań w zamrażalce. Jeśli nie masz takich kostkarek, to po prostu na płasko w blaty i będziesz sobie odłupywać. Tak sobie zrobisz zapas na pół roku. Mięchem nie karm. Kilka dni temu skończyło się szkolenie gdzie rozcinali dyski karmione mięsem - obraz nędzy i rozpaczy. Z zewnątrz pięknie a od środka masakra. Dyski są wszystkożerne, ale większość ich diety to pokarmy roślinne. Mięso ryb jest ewenementem na skalę światową, a mięso zwierząt stałocieplnych wymaga do strawienia enzymów i/lub temperatury ciała powyżej 30*C. Właśnie z tego powodu ludzie trzymają dyski w tak wysokich temperaturach. Dyski w naturze nie radzą sobie ze strawieniem takiego mięsa, bo po prostu nie trafiają go.. nigdy. Jeśli Twoje ryby jedzą dużo, to dobrym wypełniaczem do takiej mrożonej karmy są też liście dębowe. Pomagają obniżyć kaloryczność. EDYTA: Tu masz od Michała Marcinkiewicza sposób na karmę. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.584391331592367.1073741828.457347057630129&type=3A TU masz zdjęcie gotowego miksu. Też z fb Michała: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1015082_584520421579458_773373637_o.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted December 10, 2013 Author Share Posted December 10, 2013 no to pora na aktualizacje ryba mają sie super właśnie zakończyłem lecznie metronidazolem, bo miały wiciowca ;/ ale już jest ok, 0 strat, wszystkie pięknie jedzą, i o to filmik z przed przycinki: i foto po przecince Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 z roślin głównie moczarka . Ja tam widzę głównie rogatek Zbiornik fajniutki, aczkolwiek - jak większość dotychczas - przychylam się do pierwszej wersji, że lepsza była Może jakby zamiast tego rogatka anubiasy były...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartt85 Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 Ładne palety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted May 7, 2014 Author Share Posted May 7, 2014 mała aktualizacja niestety nie dorwałem lepszego aparatu więc zdjęcia z telefonu . . . rybki mają się świetnie, niestety, znowu po kuracji metronidazolem, nie wiem, muszę mieć formy przetrwalnikowe, których wybić nie mogę, mimo odkażania filtra dalej co 2-3 miesiące robaki wracają ...natomiast w temacie morszczyzny . . . zalane, przeniesione, pływa co ma pływać, przeprowadzka bez strat a wygląda to tak . . . (film z przed tygodnia) . . . wszelkie komentarze mile widziane,Pozdrawiam!Mikołaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Jak wygląda Twoja kuracja metronidazolem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 4 dni metro, podmiana i za Tydzień znowu to samo Pozdrawiam wysłane z telefonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Ile? Jakie dawki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MixEEr Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 15 tabletek x 3 dni na 250 litrow Pozdrawiam wysłane z telefonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts