Jump to content

Barwniaki czerwonobrzuche - pytanie

fiwus
 Share

Recommended Posts

Witam, od pół roku w moim baniaczku pływają barwniaki czerwonobrzuche; 2 samice i samiec. Jak do tej pory samice trzymają się razem i czasami ganiają samca, jednak bez żadnych uszczerbków na zdrowiu. Akwarium 160L gęsto porośnięte + kryjówki (kokos).

Są to ryby wielkości ok. 5cm

Tutaj moje pytanie do osób , które hodowały ten gatunek:

- jaka jest szansa na rozmnożenie ?

- czy trzeba im zapewnić dodatkowe warunki?

- czy można jakoś je "pobudzić" do działania?

Czekam na Wasze porady

Tutaj moje pytanie do osób , które hodowały ten gatunek: - jaka jest szansa na rozmnożenie ? - czy trzeba im zapewnić dodatkowe warunki? - czy można jakoś je "pobudzić" do działania?

Opisz bardziej szczegółowo warunki panujące w twoim zbiorniku tzn. PH, temperaturę, wstaw kilka fotek.

Witam szansa jest zawsze, ale bardzo nikła, przynajmniej mi to się nigdy nie udało w tym gatunku.

Szanse są bardzo duże jeśli stworzy się chociaż minimalne warunki do rozrodu tych rybek, jest to gatunek według mnie bardzo płodny, kiedyś rozmnażałem je w 112L zbiorniku i  narybek bez odławiania z głównego zbiornika dorastał sobie spokojnie (oczywiście część po drodze "odpadała" ale tak 40-50% dorastało bez problemów)

Co ciekawe na pewien czas miałem w tak stosunkowo niedużym akwarium 2 pary i obie z powodzeniem składały ikrę.