S'Sayan Posted October 9, 2013 Share Posted October 9, 2013 Akwarium: 210l Filtracja: Eheim 2026 Kupiłem 6 skalarów. 4 młode osobniki + 2 dorosłe, większe <podobno parka>. Problem polega na tym, że 4 młode skalary pływają w grupie natomiast pozostałe 2 przeganiają je. Nie jest to walka ponieważ są momenty jak niektóre z młodych skalarów pływają z tamtymi i wszystko jest okej lecz idzie bez problemu zauważyć, że 4 mają swoje życie i pozostałe 2 swoje. Jest opcja, że z czasem zaczną pływać w grupie czy nie ma na co liczyć? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymekja Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 (edited) Jak to para to raczej będzie chciała zdominować zbiornik, tym bardziej, że są większe od pozostałej czwórki. Jak już dorosną te mniejsze to możliwe, że wtedy będzie to zgodne stadko, do momentu tarła oczywiście. Edited November 27, 2013 by szymekja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Nie byłbym tego taki pewien. Z tego co pamiętam Skalary jak to pielęgnice dobierają się w pary, są terytorialne. Już nie wspomnę o zachowaniu przy tarle. Kupuje się więcej w celu dobrania w pary a resztę się oddaje. Moge podawać nieścisłe informacje bo dawno już nimi się nie interesowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Parę się bierze, jeśli nie możesz sobie pozwolić na lepsze warunki bytowania. W odpowiednio dużym akwarium skalary wykazują cechy stadne, co stawia je pod tym względem na równi z Uaru, Mesonauta, Symphsonichthys i pozostałymi Pterophyllum. Ta dwójka to dominatorzy, a reszta musi się podporządkować żeby dołączyć do stada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartt85 Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 Dokładnie są stadne, mam u siebie 4 i są razem cały czas, nawet kolor zmieniają razem w tym samym momencie. Wystarczy, że jeden zmieni barwę i reszta robi to samo. Podczas karmienia widać który osobnik dominuje bo przegania wtedy resztę. Moje to p. scalare sp. "altum peru". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts