seriousspl Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 (edited) Witam Was serdecznie. Jestem początkującym akwarystą. Zamówiłem już akwarium, grzałkę, filtr i podłożę, a dokładnie :http://allegro.pl/bazalt-czarny-grys-bazaltowy-2-4-mm-1kg-i3588548499.htmlhttp://allegro.pl/super-mini-grzalka-z-termostatem-25w-do-25l-i3593486859.htmlhttp://allegro.pl/aquael-aquaszut-filtr-pat-mini-akwarium-10-120l-i3574527321.htmlhttp://allegro.pl/akwarium-z-pokrywa-25l-wroclaw-sosnowiec-i3555715275.htmlDo tego kupuję roślinki takie jak:- Moczarka- Rogatek sztywny- Limnophila sessilifloraDo tego, planuję kupić jakiś korzeń, ponieważ obsada ma wyglądać tak:- 1 Bojowniczek syjamski, samiec- 8 krewetek red cherry- 2-4 ślimaki helenkiCzy moglibyście mi powiedzieć, czy cały "Zestaw" jest dobrany prawidłowo, oraz czy obsada jest w porządku? Oraz prosiłbym was o pomoc w sprawie korzenia - jaki kupić do takiego akwarium. Oraz czy w takim akwarium, mogę trzymać np jakiś zamek itp. PozdrawiamEdit:Według mnie grzałka jest ok. To co zrobić aby krewetek bojownik nie zjadł? I czy ślimaki będą bezpieczne, oraz co one w sumie robią?Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”./ Luna / Edited October 7, 2013 by Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Musisz dać korzeni + gęsto obsadzić akwarium żeby krewetki miały gdzie się chować. Ślimaków absolutnie on nie ruszy. Ślimaki helenki są to ślimaki, które zjadają inne ślimaki np. te niepożądane ( np. rozdętki) przynoszone często na roślinach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 W jakim sensie "gęsto obsadzić", jakie roślinki dać Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Wszelkie niewymagające, jest dużo do wyboru: rogatek sztywny, kabomba, wywłócznik, anubiasy, microsoria, bakopy, mchy, wątrobowce i masa innych. Krewetki lubią mchy i rośliny drobnolistne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 Rogatka dam, o tamtych pierwszy raz słyszę. A wystarczy tak jak pisałem? Rogatek,Moczarka,limnophila, oraz korzeń? i doradzcie no jakiegoś korzenia, i czy mogę mieć w tym akw "zamki" lub inne ozdoby Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 w "zamki" lub inne ozdobyNieee Ani to ładne, ani pożyteczne. Co do korzenia kwestia Twojego gustu Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 Hmm no nie wiem, zapodajcie jakiś korzeń , i czekam na odp Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Korzeń zwyczajny, z wieloma kryjówkami, możesz też dokupic kilka większych kamieni i ułożuc z nich grotę żeby krewetki miały się gdzie schowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Albo łupiny kokosa też są fajnym schronieniem, rurki bambusa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Najlepsze rośliny dla ciebie by krewetki mogły się schowac: -Wgłębka wodna -eleocharis parvula Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 http://allegro.pl/kokos-kryjowka-ozdoba-inkubator-1-2-lupiny-i3570759553.html Takie coś dla krewetek jest ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 http://allegro.pl/kokos-kryjowka-ozdoba-inkubator-1-2-lupiny-i3570759553.html Takie coś dla krewetek jest ok? Właściwie to nie jest OK, to jest perfekcyjne!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 (edited) Tak ogólnie może być, lecz wygląda dość sztucznie....ale zawsze możesz go obsadzić mchem i będzie to kula mchu z kryjówką co już nie będzie sztuczne. Wgłębka ma tendencje do tego ze marnieje pod wodą bądź gnije przywiązana, lepszy będzie mech. Co do eleocharisa przy takim oświetleniu jak masz w standardzie pewnie nie da rady. Edited October 7, 2013 by pinakolada Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Zgadzam się z pinakolada obsadź ten kokos mchem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 (edited) No dokładnie i będzie piękna żywa dekoracja odpowiednia dla krewetek A wszelkie zameczki, domeczki, muszelki i tym podobne....niech Cię ręka boska broni Edited October 7, 2013 by pinakolada Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Ja w moim akwarium posiadam jeden zamek, można powiedziec że ryby go uwielbiają i lubią się w nim chowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 (edited) A czemu zamek zły? Przecież mi się podoba i jest w nim wiele kryjówek , i jakim mchem ten kokos obsadzić Edited October 7, 2013 by seriousspl Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Twoja sprawa, ale musisz wiedzieć że to jest sztuczne i może pogarszać Ci parametry wody. Po drugie jest to nienaturalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Wiem, parametry wody jakie były takie są.. Jeden z moich sumików cały dzień w nim przesiaduje wychodzi tylko na jedzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
seriousspl Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 Czyli co polecacie do "kryjówki" krewetek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Czyli co polecacie do "kryjówki" krewetek? Możesz kupi i zamek i kokos... Nie są przecież takie drogie, a co do zamku nie uszkodzi akwa ani krewetek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Naturalne: kokos, rurki bambusa, kora cynamonu. Hodowałam też krewetki kiedyś Piękne czasy. Wiem, parametry wody jakie były takie są.. Jeden z moich sumików cały dzień w nim przesiaduje wychodzi tylko na jedzenie Chowa się tam bo pewnie nie ma innych kryjówek zapewnionych.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Możesz kupi i zamek Sztuczne dekoracje nie są wskazane do akwarium... Korzenie, kokos, prawdziwe roślinki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Dokładnie tak jak szymx007 pisze....nie kupuj sztucznych rzeczy bo możesz nabroić nimi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fmariusz5 Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 Chowa się tam bo pewnie nie ma innych kryjówek zapewnionych.... Ale oczywiście że są mam jeden wielki korzeń z kryjówkami i wielką grotę ułożoną z kamieni, chowają sie tam kiryski i glonojad Edit: To już twoja wola, twoje akwarium, kupuj co chcesz! Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”. / Luna / Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts