włóczykij Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Cześć ! Podczas poszukiwań rozwiązania dla unicestwienia pojawiających się glonów pojawił się problem zbyt słabego oświetlenia w moim akwarium. Obecnie mam 11W przy wymiarach 60x30x30. Chciałem zapytać czy taka świetlówka nie będzie zbyt mocna bo czytałem, że przy zbyt mocnym oświetleniu pojawia się inwazja glonów... http://i-zoologiczny.pl/pl/p/AQUAEL-ECOLIGHT-Modul-oswietleniowy-do-akwarium-24W-T5-SUNNY/3827 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pauline Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Cześć ! Podczas poszukiwań rozwiązania dla unicestwienia pojawiających się glonów pojawił się problem zbyt słabego oświetlenia w moim akwarium. Obecnie mam 11W przy wymiarach 60x30x30. Chciałem zapytać czy taka świetlówka nie będzie zbyt mocna bo czytałem, że przy zbyt mocnym oświetleniu pojawia się inwazja glonów... http://i-zoologiczny.pl/pl/p/AQUAEL-ECOLIGHT-Modul-oswietleniowy-do-akwarium-24W-T5-SUNNY/3827 11w mam w połowę mniejszym akwarium u siebie i jakoś nie zauważyłam glonów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Nie, nie będzie inwazji glonów. Ja mialem tę świetlówkę w takim samym litrażu i mogę ją polecić z czystym sumieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 Natomiast ja miałem tą świetlówkę, a teraz mam Led Intenso 2x7,2W i z czystym sumieniem polecam jednak Led Intenso. Jasne, że jest to droższe ale oszczędniejsze i lepsze oświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted October 3, 2013 Author Share Posted October 3, 2013 Dzięki za opinie. Muszę się jednak zastanowić nad czymś innym ponieważ świetlówka nie mieści mi się w obudowie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts