kingofknight Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Witam Mam 3 roślinki w 3 punktach w akwa. Czy potrzebne im jest jakieś specjalne podłoże (punktowo)?? Bo zauważyłem jak je kupiłem w tych pojemniczkach plastikowych z watą... takie od razu wsadziłem do akwa i sobie dosyć dobrze rosły... po kilku wymianach wody i czyszczeniu oraz ściągnięciu tej waty zaczęły podumierać. Nie chce całego uzbrajać w jakieś podłoze jak mam 3 ®oslinki xD Są one wsadzone (korzenie) w tzw Żwirek może przez to korzenie sie nie rozwijaja i nie rosną ? Roslinka tego typu tylko bardziej zielona http://zoomedia.pl/product-pol-5118-Echinodorus-Mercedes-koszyczek-.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Czy to przypadkiem żabienica jest u Ciebie? Żabienice z koszyczków najczęściej po posadzeniu w akwa marnieją Wystarczą Ci kulki gliniano torfowe. Możesz podawać też Carbo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kingofknight Posted September 27, 2013 Author Share Posted September 27, 2013 Trzymały się ładnie nawet bardzo ładnie 3-4 odrosty puściły... z tego 3 są dziećmi.. do momentu właśnie jak tej waty nie usunąłem. Teraz nie wiem co robić może tą watę przywrócić? Korzenie sobie w żwirku same nie radzą…? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Querly Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Kolega wyzej napisal ci co musisz zrobic Wystarczy wsadzic w podloże pod korzenie kulki Glinianow-torfowe I powinno pomóc Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Na przyszłość odrazu wyciągaj z tych koszyczków i do żwirku! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kingofknight Posted September 27, 2013 Author Share Posted September 27, 2013 Same korzenie? Czy z "watą" ? Bo mam wrażenie ze z "watą" lepiej rosły...były nawet 15-18 cm a teraz raptem 2-5 cm osiągaja liście Co robic??!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Potrzebuje czasu, żeby się zaaklimatyzować, odbudować system korzeniowy. Czy to przypadkiem żabienica jest u Ciebie? Żabienice z koszyczków najczęściej po posadzeniu w akwa marnieją Wystarczą Ci kulki gliniano torfowe. Możesz podawać też Carbo. Tu masz odpowiedź, temat zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts