kamilp Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Witam.Rok temu założyłem zbiornik 450l, na początku było ok wszystko roślina rosła dobrze itp, potem ryby zaczęły chorować, glony się rzucać, i roślina przestała rosnąć, postanowiłem zrobić restart.Spuściłem wodę, żwir wygotowałem, zamierzam kupić nowe media do sumpa-keramzyt + wata i gąbka,Teraz pytanie, jak robić by nie popełnić błędu przy zakładaniu , planuje rośliny cieniolubne, dawać np ziemię pod żwir ? wszystko jeszcze muszę wyczyścić, wymyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bora Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Hmm, a zastanawiałeś się nad rybami, które będziesz chciał hodować w tym akwarium ? Jeśli nie to bierz też pod uwagę, że przy owym żwirze, możesz zapomnieć o Pielęgniczkach, kiryskach etc. ogólnie o rybach które kopią, przesiewają podłoże. Jak Ci wcześniej nie udało się z roślinami to może spróbuj teraz z innym wystrojem, osobiście poleciłbym Ci Czarne Wody Ameryki Południowej ( tutaj przydały by się korzenie, liście, szyszki, piach etc. ) Drugi biotop jaki mogę polecić to Malawi, lecisz do składu kamienia, bierzesz jakieś kamole lub nawet do jakiegoś strumyka, kupujesz piach i będzie miodzio, nawet tło masz ciemne, więc pasować będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasierb Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Witam fajnie byłoby gdybyś coś więcej napisał na temat zbiornika.Jakie to mają być rośliny,jakie oświetlenie,co2 co zamierzasz hodować itp.? Ziemia jest dobrym rozwiązaniem,ale gdy zamierzasz hodować rośliny czerpiące przez korzenie z niej składniki i nie mieć ryb,które kopią podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 23, 2013 Author Share Posted September 23, 2013 Nie, myślę o prętniku coś koło 20-30szt, mieczyku nie wiem jaka ilość, gupiki, zbrojniki , platka , no kiryski, oświetlenie jest 2x58w , brak nawożenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bora Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Kiryski na żwirze to kiepski pomysł moim zdaniem, wiem bo też przerabiałem ten temat, na piasku to kiryski są w niebo wzięte, dlatego też zmieniłem podłoże z żwiru na piasek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 23, 2013 Author Share Posted September 23, 2013 Ale to jest łagodny drobny żwir, miałem i nic się nie dzieje. Mowa o sprawach technicznych bardziej, jak z podłożem, filtracją itp, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 24, 2013 Share Posted September 24, 2013 Mowa o sprawach technicznych bardziej, jak z podłożem, filtracją itp, Jednak zacznijmy od podstaw. Jak koledzy wyżej napisali-podstawa to piasek przy tej obsadzie i zero ziemi. Rośliny mało wymagające + kulki g-t pod korzenie konkretnych roślin i tyle ( odnośnie podłoża ). Co do sumpa plany masz dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2013 Author Share Posted September 24, 2013 Zero ziemi ok, ale nie chce piasku, bez przesady że kiryską coś będzie od zaokrąglonego żwiru 3mm. kulki gt na jakiej wysokości żwiru dać, i aby pod rośliny czy wszędzie rozłożyć powiedzmy co 10-15cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 24, 2013 Share Posted September 24, 2013 Zero ziemi ok, ale nie chce piasku, bez przesady że kiryską coś będzie od zaokrąglonego żwiru 3mm. Spoko, nic im nie będzie, ale ja już się nie udzielam w tym temacie. Pytasz o rady, a i tak chcesz zrobić po swojemu-więc rób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2013 Author Share Posted September 24, 2013 No dobrze to nie będę trzymał kirysków, ale chce zostać przy żwirze. Pytam o rady aby przy kiryskach o kulkach dam pod korzenie i będzie ok.Sławek światła coś dokładać czy starczy 2x58w 6500k ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 24, 2013 Share Posted September 24, 2013 Ja bym dołożył przynajmniej 1x 39W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2013 Author Share Posted September 24, 2013 No dobra mogę dołożyć, ale coś ze świetlówek czy jakieś ledy są tanie a odpowiednie że zdadzą egzamin ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 24, 2013 Share Posted September 24, 2013 Dlaczego wolisz żwirek od piasku?Skoro to piasek jest lepszym podłożem tak naprawdę ?Jest ładny i o wiele tańszy od żwirku.Ryby zaczęły chorować- a wiesz na co i dlaczego? To ważna kwestia bo co z restartu, skoro możesz znów popełnić ten sam błąd i skończysz ponownie bez ryb? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 24, 2013 Author Share Posted September 24, 2013 Nie wiem czemu zdychały, gupik np miał zaciągniety brzuch i złe odchody ale gdy zawiozłem do innego zbiornika do kolegi powróciły do zdrowia, rzucił się glon u mnie wtedy już , rośliny zmarniały, zczarniały, Bo mam żwirek o małej granulacji, a piasek mi się nie podoba np. i jakoś nie mam przekonania , mam w 160l piasek bo miałem malawi i tak zostało , rośline wsadziłem nie wiem czy w piasku to ona rośnie czy gnije, nie wiem w 450mam drobny żwir i już nie będę kombinował . Nie wiem miałem rok czasu zbiornik i dużo ale to bardzo dużo mi zdechło ryb, co jakiś czas kupowałem i padały mieczyk np to kupowałem , po czasie kleiły się płetwy im, błyszczały się na biało pod kątem itp, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 25, 2013 Author Share Posted September 25, 2013 Czy ilość ryb w moim , tym zbiorniku ma znaczenie , na coś wpływa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bora Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Sprecyzuj swoje ostatnie pytanie bo nie mogę ( bynajmniej ja ) zrozumieć. PS. dalej utrzymujesz się przy tym żwirze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 27, 2013 Author Share Posted September 27, 2013 Tak, bo patrząc na różne galerie itp ludzie mają i większe, mój jest bardzo małej granulacji, więc chciałbym zostać przy nim. Chodzi mi czy liczba ryb w akwarium ma znaczenie co do jego stabilizacji wody, itp żeby sprawnie wszystko chodziło. Ps czy wy we wszystkich zbiornikach macie piasek ;] ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Ja mam bo to najlepsze złoże biologicznie - żwir to skupisko syfu.Piach jest odpowiedni dla wszystkich ryb- żwir nie bardzo...W piachu korzenie wielu roślin wyglądają cudownie! Z żwirku bywa różnie...No i piasek wygląda o wiele ładniej od żwirku, to już nie sa lata 80te. Żwir to się kupuje na wysypanie podjazdu dla samochodu, a nie do akwa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 27, 2013 Author Share Posted September 27, 2013 (edited) Może mylimy pojęcia, podeśle fotki tego 'żwiru' co ja posiadam, bo może nazywamy to tak a jest co innego, mi się podoba. Edited September 27, 2013 by kamilp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Nie ma ostrych końców. Denne ryby się nie pokaleczą, ale na tym nie pokażą swoich zachowań ani Kiryski, ani Pielęgnice (i pielęgniczki), ani Zbrojniki.Jak chcesz przy tym trzymać przykładowo jakieś karpieńce to im to rurka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 28, 2013 Author Share Posted September 28, 2013 On jest granulacji 2-3mm, no ale co to zły czy jednak może być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 28, 2013 Share Posted September 28, 2013 Jak powiedziałem wyżej- jeżeli chcesz kiedyś Denne/ Pielęgnicowate to nie wsypuj tego do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 28, 2013 Author Share Posted September 28, 2013 Nie chce dennych, jedynie ancistrus :] nie przy takich żwirach mają glonki i jest ok, generalnie będą żyworodki, roślina cieniolubna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 28, 2013 Share Posted September 28, 2013 To, że inni mają to nie znaczy, że to jest ok . Takie podejście jest po prostu głupie.Ludzie wkładają do baniaków różny syf- aranżacje Mario Bros, gandalfa czy nawet plasitkowe krowy, ale to nie znaczy, że warto robić podobnie .To samo z żwirem + ryby denne.Gdybyś zobaczył tego Ancistrusa przy piasku to byś zmienił zdanie. Wiesz jak on fajnie potrafi zamiatać ogonem dno by zrobić sobie lepsze wejście do grotki ? Pewnie nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted September 28, 2013 Author Share Posted September 28, 2013 No dobrze rozumiem ale piasek do generalnie chyba do malawi aby, jakoś nie mam przekonania, może widzieliście jakieś fajne akwarium z piaskiem takiego typu co ja chce gdzieś w necie :] ? A jak roślina rośnie w takim czymś ? A proszę: http://forum.superakwarium.pl/topic/38689-600l-krewetkarium/?p=408952 /ahr/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts