asdfg Posted September 22, 2013 Share Posted September 22, 2013 Witam Mam akwarium 200 litrów a w nim pielęgnice zebry. Mam problem z napowietrzaniem. Otóż posiadam filtr kubełkowy Eheim 2224 oraz filtr Aquael Fan-2. Jeszcze do tego kostke napowietrzająca na brzeczyk. Pytanie. Czy musze mieć to wszystko? Czy do napowietrzania nie wystarczyłoby deszczownia z kubełka? Bo zauważyłem ze jak zostawiam tylko kubełek to ryby się duszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Jak masz ustawioną deszczownicę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted September 23, 2013 Author Share Posted September 23, 2013 Mam ją troche ponad powierzchnią wody tak ze jest delikatny plusk. Ale zebry i tak mi się przyduszają. Natomiast kubełek, fan i brzęczyk powoduje całą kakofonie dzwięku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Ustaw ją poniżej poziomu wody. Dziurki w położeniu prawie poziomym bardziej odchylona ku górze, tak żeby "popychała całą wodę z tyłu akwarium na przód. To spokojnie powinno wystarczyć do napowietrzenia Twojego akwarium. Jaką utrzymujesz temp. wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted September 23, 2013 Author Share Posted September 23, 2013 Temperature mam około 26 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 (edited) Bo zauważyłem ze jak zostawiam tylko kubełek to ryby się duszą. A jak stoi to akwa z parametrami ? Bo moim zdaniem NO2 będzie tu problemem, nie słabe natlenianie. Jak często podmieniasz wodę ? Tylko szczerze. Edited September 23, 2013 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted September 24, 2013 Author Share Posted September 24, 2013 No2 tu nie jest problemem bo mam je na 0. Za to No3 mam podwyższone na jakieś 80. Wode zmieniam co tydzień około 25%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts