włóczykij Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 Cześć ! Dostaje od znajomego bardzo zaniedbane akwarium ( 65 L ). Jest w nim 6 neonów i około 10 gupików + glonojad. Chciałbym zapytać czy warto dokupować jakieś ryby i czy w ogóle można do takiego litrażu? Mam jeszcze pytanie nie dotyczące tego działu - czy pompki z UV coś dają i warto w nie inwestować ? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 Witaj. Po pierwsze glonojad "zbrojnik" do oddania, za małe akwarium. Ja bym zostawiła same gupiki (6 neonów to mało bo to stadna ryba) i z dennych dała 6 kirysków np. pand. Neonki bym wydała, żeby było ładnie i jednolicie. Chyba że chcesz zmienić całkowicie obsadę. Ja sądzę, że jeżeli odpowiednio dba się o akwarium + odpowiednie nawożenie to lampa UV nie będzie potrzebna, bo i glonów nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted September 9, 2013 Author Share Posted September 9, 2013 Nie mam co zrobić z neonami... Czy mogę dokupić np. 4 neony ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 UV przydaje się bardzo rzadko np. przy zakwicie wody. Lepiej zainwestować pieniądze w oświetlenie lub dobry filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 (edited) Które neony posiadasz? Edited September 9, 2013 by pinakolada Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted September 9, 2013 Share Posted September 9, 2013 Możesz dokupić tyle neonów ile piszesz, musisz jednak oddać glonka. Na dno już wtedy nie planuj żadnych ryb, bo w toni będzie dużo, ale możesz pomyśleć nad krewetkami amano lub ślimakami, ewentualnie pozostaw je puste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
włóczykij Posted September 9, 2013 Author Share Posted September 9, 2013 (edited) Posiadam neony Innesa... Bardzo podoba mi się propozycja z krewetkami. Czy krewetki mają wymagania co do ilości osobników ? Edited September 10, 2013 by włóczykij Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oximon Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Krewetki amano wymagają przynajmniej 4 sztuki i miejsca, gdzie mogłyby się chować (gęsta roślinność). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 pH, GH i KH wody. Bez tego nie ma co nawet gadać o obsadzie. nemo130: Patrzcie trochę na daty postów, zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts