Pysio Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 Witajcie. Wydaje mi sie, że moja samiczka gurami złotego jest w ciąży. Przez ostatnie dni bardzo zaokrąglił jej sie brzuch. Jak przebiega ciąża u tych rybek? Czy samiec powinien budować jakieś gniazdo? Pod spodem wrzucam kilka zdjęć abyście ocenili czy to ciąża czy moze jednak sie mylę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 No jest pełna ikry, ale nie mozna nazwać tego ciążą.Samiec powinien zrobić gniazdo, wytrzeć się z samicą, a ikrę umieścić w gnieździe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted September 7, 2013 Author Share Posted September 7, 2013 Ale właśnie w tym problem ze samiec nie wyciera się z nia, a ona ciągle za nim pływa. Może jeszcze za wcześnie na budowę gniazda? A czy inne rybki mogły by przeszkadzać w budowie gniazda przez samca w akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted September 9, 2013 Author Share Posted September 9, 2013 Umieściłem samicę i samca w osobnym zbiorniku, po jakichś 24h samiec nabrał na brzuchu mocno pomarańczowego koloru i zaczął bardziej interesować się swoją partnerką. Myślicie że zrobi gniazdo i dojdzie do zapłodnienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarekB Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 Jak narazie na to wszystko wskazuje, daj jakieś pływające rośliny (pistia, rzęsa) aby pomóc samcowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted September 13, 2013 Author Share Posted September 13, 2013 (edited) Samiec dziś zrobił wreszcie gniazdo (niezbyt wielkie) samica chyba złożyła już ikrę bo zrobiła się bardzo chuda. Co mam z nią teraz zrobić? wyłowić z akwarium a zostawić tylko samca? i jeśli juz ta ikra została złożona to ile mam czekać na jakieś "rezultaty"? Edited September 13, 2013 by Pysio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted September 15, 2013 Author Share Posted September 15, 2013 Dobra, obyło się bez waszej pomocy Choć samiec praktycznie nie zrobił gniazda bo ciągle mu sie psuło to samica złożyła ikre i juz właśnie dziś pojawiły się młode rybki tylko jakieś 20% z nich jest martwe. A teraz takie pytanie, czym karmić jednodniowe gurami? i po ilu godzinach od urodzenia zaczynają same szukać pokarmu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted October 2, 2013 Author Share Posted October 2, 2013 (edited) Witam ponownie. Od ostatniego postu nie minęło zbyt wiele czasu bo trochę ponad dwa tygodnie. I właśnie jakieś dwa tygodnie temu urodziły mi się małe gurami. a Dziś widzę a samiec znów zaczyna robić gniazdo a samica zaczyna się zaokrąglać...CZy po tak krótkim czasie znów może dojsc do tarła i zapłodnienia? Po jakim czasie od złożenia ikry samica może złożyć ją ponownie? Pozdrawiam Edited October 2, 2013 by Pysio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts