kartel1120 Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Czy dany żwir jest dobrej wielkości? Bo zakładam swoje pierwsze akwarium i nie wiem czy jest dobry czy zbyt drobny. Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 (edited) Po pierwsze nie wiemy jakiej jest wielkości-fotka tego nie "mówi". Po drugie nie wiemy jakie akwa chcesz założyć-w sensie obsady rybnej, roślinnej, krewetkowej. Edited September 3, 2013 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Żwir wbrem pozorom nie jest dobrym podłożem. Najlepszy jest piasek i ostatecznie wychodzi o spory procent taniej aniżeli takie żwirki.Jedź do OBI i kup 25kg piasku za 7zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kartel1120 Posted September 3, 2013 Author Share Posted September 3, 2013 Akwarium chciałbym z dużą ilością roślin więc chyba jak to mówicie roślinna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 To jest gruby żwir, za gruby. Taki sam jak w moim akwarium http://forum.superakwarium.pl/topic/39026-65l-og%C3%B3lne/ Po pierwsze brzydko wygląda, po drugie mało praktyczny (dla roślin lepszy jest drobny żwir, w którym spokojnie mogą się zakorzenić, a dla przydennych piasek, żeby się nie pokaleczyły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kartel1120 Posted September 3, 2013 Author Share Posted September 3, 2013 To czy dobry będzie żwir o granulacji: 1-2mm?? Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Miałem kiedys żwir o granulacji nawet do7mm, który wyminiłem na żwir o granulacji 0,1-1mm i teraz jak bym robił restart zbiornika to najprawdopodobniej wybrał piasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xxxxxx Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Ten żwir trochę duży. Ale podaj też rozmiar akwarium - jeżeli to mały baniak (do 100l), to kup sobie aktywne podłoże z Aquaartu albo i nawet ADA - nie zabije to portfela, a do roślinniaka to będzie najlepszy wybór. Eliminujesz w ten sposób np. konieczność nawożenia roślin za pomocą kulek do podłoża. Masz również jednolity kolor i granulację podłoża, co poprawia walory estetyczne. Osobiście piasku unikam po wielkich problemach z okrzemkami, których doświadczyłem właśnie z powodu wysokiego stężenia krzemianów. Piasek może też powodować gnicie korzeni niektórych roślin (u mnie nie chciały się zakorzeniać drobne Echinodorus tenellus). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kartel1120 Posted September 5, 2013 Author Share Posted September 5, 2013 Akwarium ma 200 litrów pojemności, aktywne podłoże posiadam z firmy NutriPlant, kolega mi polecił i czytałem w necie opinie, że nawet dobry podkład to jest. Co do żwiru kupiłem o mniejszej granulacji 1-2mm. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie korzeni. Brat przywióźł mi piękny korzeń, pięknie wygląda w akwarium, tylko jest jeden problem. Nie mam pojęcia czy dany korzeń jest spreparowany. Czy jest jakaś możliwość żeby to sprawdzić?? Bo sklep zoologiczny jest łohoho a może i jeszcze dalej i nie mam możliwośći się do niego dostać. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Jak nie wiesz, to spreparuj jeszcze raz, albo chociaż kilka razy sparz go. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 A jaki ma kolor? Ma kolor jasny? Czy jest ciemny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kartel1120 Posted September 5, 2013 Author Share Posted September 5, 2013 Jaki ma kolor? Jasny to on nie jest, raczej taki średniawo ciemny ). A czy kolor ma coś do rzeczy?? Teraz mnie nie ma w domu, jak wróce w poniedziałek to wrzuce fotke. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kartel1120 Posted September 5, 2013 Author Share Posted September 5, 2013 Taki mniej więcej kolor ma ten korzeń, morze troszku ciemniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted September 5, 2013 Share Posted September 5, 2013 Parę korzeni spreparowałem i surowe miały naturalny kolor (kolor drewna) po spreparowaniu i moczeniu miały ciemny kolor. I jeśli tak wygląda to według mnie można wsadzić do akwarium. Ale jeśli był dłuższy czas poza wodą to może nie tonąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts