asdfg Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 (edited) Witam Czy mrożony pokarm jest dobry? Czy nie traci swoich właściwości w porównaniu z żywym np. ochotką albo artemia??? Pytanie może lakoniczne no bo człowiek też kupuje mrożonki np. ryby i je je. Luna: Przenoszę do odpowiedniego działu. Edited July 19, 2013 by Luna Zły dział. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielszczanin Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Wiadomo, mrożony pokarm nie zastąpi żywego, ale smakuje (?) rybom, moje wcinają jak szalone mrożoną Artemię, Cyklop, Wodzień i Ochotkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Czy w mrożonkach mogą być jakieś pasożyty typu nicieniec? Czy temperatura mrożenia ich nie zabija ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Nie zabija, ponoć bezpieczne są robaki liofilizowane. A na pewno bezpieczny jest pokarm który jest pozyskiwany z wód słonych np. artemia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Głębokie mrożenie na pewno zabija pasożyty, ale niekoniecznie zabija ich formy przetrwalnikowe, więc nie jest to pokarm w 100% bezpieczny, jednak bezpieczniejszy niż żywy. Ponadto pokarmy mrożone mogą przenosić też zanieczyszczenia chemiczne - przykładem jest ochotka lub tubifeks. Liofilizowane na pewno są bezpieczne, ale z własnego doświadczenia wiem, że ryby jakoś za nimi nie przepadają. Liofilizacja powoduje, że pokarm traci w pewnym stopniu smak i nie jest tak chętnie pobierany przez ryby jak mrożony lub żywy. Tak jak pisał Mapet - bezpieczne są na pewno te, które są pozyskiwane z wód słonych, tj. artemia, jaja krabów, kryl Mimo wszystko nie unikałbym mrożonych pokarmów pochodzących z wód słodkich. Śmiało mogę polecić mrożony wodzień lub czarną larwę komara. Najważniejsze jest to, żeby nie zamrażać ponownie rozmrożonego wcześniej pokarmu oraz dobrze wypłukać go przed podaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Aha czyli artemia nie jest tragiczna by podawać, a gdy podajemy np raz w tygodniu istnieje możliwość zarażenia ryb ? Płukanie zimną wodą z kranu. A cyklop ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Artemia jest polecana wszędzie jako bezpieczna i sam to mogę potwierdzić, bo karmię nią od długiego czasu i żadnych problemów. Cyklop też raczej należy do grupy tych bezpiecznych pokarmów (chociaż nie tak jak te pochodzenia morskiego), ale jest drobny i raczej nadaje się dla narybku lub młodszych ryb. Większe ryby nie interesują się z reguły cyklopem. Płukać można letnią wodą, bo zimną to długo musiałbyś czekać aż się roztopi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Pytam bo nie chce znów wnieść do zbiornika jakieś pasożyta, więc lepiej zapobiegać temu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fafik1 Posted July 20, 2013 Share Posted July 20, 2013 Ja używam cały czas mrożonego, żeby nie śmierdziało w domu i jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papis Posted July 21, 2013 Share Posted July 21, 2013 Mrożony pokarm jest po prostu dobrym urozmaiceniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts