kamilp Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Witam. Mógłby mi ktoś w kilku zdaniach wyjaśnić różnicę pomiędzy tymi zbiornikami. Która lepsza opcja, mniej wymagająca. Bo przygotowuję się do restartu i czytając więcej , zadaję sobie więcej pytań i coraz mniej już wiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Różnica jest znaczna. LT jest bardziej dla leniwych gdyż ogranicza się ilośc podmian wody. Jest równierz tańsza gdyż nie potrzebujemy w takim akwarium specjalistycznego sprzętu,brak naworzenia. Podłoże stanowi ziemia ogrodowa zasypana żwirem. HT-to profesjonalne sprzęty np.potrzeba dawkować CO2 , nawozić i dobrze doświetlać lepiej gdyż często standardowe oświetlenie nie wystarcza. Dla początkujących lepsze chyba LT. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 (edited) Na Twoje pytanie jest prosta odpowiedź - LT. Czego tu nie wiedzieć. Skoro poczytałeś to chyba powinno ci się rozjaśnić. Low Tech - niska technologia: mało zabiegów, zbiornik rządzi się swoimi prawami, ty tylko zalewasz, czyścisz kiedy trzeba, rzadko podmieniasz wodę, nie dbasz o nawożenie, zapewniasz tylko wymagane minimum oświetlenia dla swoich roślin, filtracja z racji konieczności posiadania na starcie dużej ilości roślin nie musi być jakaś super. Środowisko w zbiorniku powoli się rozkręca i z czasem wyglądem może dorównywać niejednemu HT Tylko rośliny trzeba umieć dobrać, odpowiednio zbilansować faunę i florę żeby się nawzajem wspomagały tu głównie ryby są źródłem nawożenia, a podłoże i rośliny filtracją. HT to już spory wydatek, bo musisz podłączyć niezbędne sprzęty które mają zbiornik utrzymywać w równowadze, trzeba nawozić i sprawdzać ciągle parametry wody, mocno doświetlać, ale człowiek może już pozwolić sobie na hodowlę wymagających roślin. Ich wzrost jest intensywny, bo sztucznie wspomagany nie czekasz długo aż baniak "zaskoczy" jak w przypadku LT. Wg mnie LT to odpowiedni pomysł na zbiornik dla osób leniwszych i oszczędniejszych. Żebyś tylko jakiejś gafy nie popełnił przed założeniem - dużo czytaj na ten temat. Edited July 17, 2013 by mcda-p Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 17, 2013 Author Share Posted July 17, 2013 Rozumie, ale te LT to jest popularny zbiornik, Ci co mają na forum to większość LT , bo mało o nich słyszałem. O jaki gafach mówisz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Na pewno na forum to większość LT? Przeczytaj dokładnie jakimi prawami rządzi się LT i porównaj je z tymi akwariami z forum. Potem przeczytaj jak prowadzi się HT, porównaj z LT i sam Sobie odpowiesz na Swoje pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 18, 2013 Author Share Posted July 18, 2013 Wiem czym różnią się, ale nie każdy podpisuje swój zbiornik dlatego się pytam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 CZytając o zbiornikach z forum można wywnioskować co to za typ zbiornika. Czytaj i porównuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Rozumie, ale te LT to jest popularny zbiornik, Ci co mają na forum to większość LT , bo mało o nich słyszałem. O jaki gafach mówisz ? LT jest tu trochę, ale na pewno nie większość, większość jest tu zbiorników zwykłych. Co do twojego pytania: Gafy popełnione przy założeniu procentują z czasem jak zbiornik dojrzewa. A ponieważ nie można za bardzo w niego ingerować, należy zawczasu wszystko przemyśleć. Jakie rośliny wybrać, jaką ilość wsadzić i na jakich stanowiskach. Ponieważ ziemia jest pod żwirem ewentualne przesadzanie ich po zalaniu zbiornika może spowodować że wszystko z pod spodu wypłynie. Ziemi musi być konkretna ilość. No dużo by tego wymieniać. Na pewno odradzam zakładania takiego zbiornika bez wcześniejszego planu. Informacje na ten temat są w sieci, więc dużo czytaj to ci się sytuacja rozjaśni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 Co masz na myśli zbiornik zwykły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts