Jump to content

Obsada 112l.

PieniaQ
 Share

Recommended Posts

Witaj! Na dno możesz kupić parę ślimaków ampularia są one moimi ulubionymi ślimakami jedzą wszystko z dna czy szyby prócz roślin chyba  , że zabraknie im pożywienia (glonów,resztek pokarmuitp.)

Jeżeli chodzi o bojownika Są to ryby drapieżne, które polują na pożywienie. Agresywne w stosunku do własnego gatunku – samce toczą wzajemne boje o wyznaczone rewiry na śmierć i życie. Najlepiej czują się w towarzystwie ryb spokojnych, towarzyskich i szybko pływających . Najlepiej jest hodować pojedynczego samca z samicą, jednak przy stworzeniu odpowiednich warunków, możliwa jest hodowla w jednym akwarium większej grupki tych ryb. Razbory są gatunkiem stadnym żyjącym przy powierzchni wody. Są to bardzo łagodne i towarzyskie rybki więc nie możesz trzymać ich z bojownikami , ale możesz połączyć je z innymi gatunkami razbor . Według mnie pasowały by również do neonów innesa lub czerwonych. Pamiętaj jednak nie przesadzaj  z rybami 1cm ryby ma przypadać co najmniej na 1 l wody. 

Tutaj dam ci link do rodzajów krewetek : http://www.domowe-akwarium.pl/krewetki-w-akwarium.php

a tutaj możesz poczytać coś o razborach i innych rybach:http://www.domowe-akwarium.pl/gatunki-ryb.php

Mam nadzieje , że pomogłem powodzenia!

Edited by hubert0044

Tralalala. Ale wypisujesz głupoty. Razbory i bojowniki to klasyczna obsada azjatycka. Jak najbardziej można łączyć razborki i wszelkiej maści labirynty m.in. bojowniki oraz inne ryby z tej rodziny. Jeśli ławica, to jednogatunkowa, nie widzę sensu mieszania ławicowych gatunków zajmujących tą samą strefę zbiornika. Pomysły na mieszanie razbor, neonów i innych razbor są nie tyle złe, co poprostu nieestetyczne. Tak więc poprawna obsada może wyglądać np. tak:

10-20x razbora klinowa

1+2x bojownik wspaniały/prętnik karłowaty

6x piskorek sumatrzański/k. panda/otosek

+ślimaki

*opcjonalnie możesz spróbować z krewetkami ale nie przy haremie bojowników -choć przy samym samcu owszem nie ma przeciwwskazań. 

Guest Norbi

Witaj! Na dno możesz kupić parę ślimaków ampularia są one moimi ulubionymi ślimakami jedzą wszystko z dna czy szyby prócz roślin chyba  , że zabraknie im pożywienia (glonów,resztek pokarmuitp.)

Jeżeli chodzi o bojownika Są to ryby drapieżne, które polują na pożywienie. Agresywne w stosunku do własnego gatunku – samce toczą wzajemne boje o wyznaczone rewiry na śmierć i życie. Najlepiej czują się w towarzystwie ryb spokojnych, towarzyskich i szybko pływających . Najlepiej jest hodować pojedynczego samca z samicą, jednak przy stworzeniu odpowiednich warunków, możliwa jest hodowla w jednym akwarium większej grupki tych ryb. Razbory są gatunkiem stadnym żyjącym przy powierzchni wody. Są to bardzo łagodne i towarzyskie rybki więc nie możesz trzymać ich z bojownikami , ale możesz połączyć je z innymi gatunkami razbor . Według mnie pasowały by również do neonów innesa lub czerwonych. Pamiętaj jednak nie przesadzaj  z rybami 1cm ryby ma przypadać co najmniej na 1 l wody. 

Tutaj dam ci link do rodzajów krewetek : http://www.domowe-akwarium.pl/krewetki-w-akwarium.php

a tutaj możesz poczytać coś o razborach i innych rybach:http://www.domowe-akwarium.pl/gatunki-ryb.php

Mam nadzieje , że pomogłem powodzenia!

Rany, takich bzdur to ja dawno nie czytałem. Autorowi radzę się dokształcić i to jak najszybciej a nie wypisywać takie bzdety.

Posłuchaj @mcda-p i zrób tak jak napisał, to dobra rada ;)

Hej,

co można dodać do 10 razbor klinowych w akwarium 112l, typowe wymiary? Myślałem o bojownikach syjamskich, o czymś na dno i krewetkach. Czy da się to połączyć? Co proponujecie?

Z góry dzięki za pomoc.

super obsada

Edited by kubas
Regulamin 6.1