19kaesiak46 Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Witam. Mam zamiar założyć sobie akwarium domowe. Praktycznie mam już chyba wszystko co potrzeba prócz dekoracji,rybek,roślinek itp w akwarium nie mam jeszcze nic nawet wody. Ponieważ chciałem najpierw spytać o porady i ewentualnie jakieś zmiany co do moich upodobać a oto one : Akwarium ma 70L, mam do niego filtr,termometr,grzałkę,napowietrzacz do akwa, Brak natomiast jeszcze pokrywy i światełka co do moich upodobań to są one takie : (jakieś kamyczki najlepiej ciemne żeby były bo na tylnej części akwa będzie podchodziła taka fototapeta wpadająca w szary gradient ) nie wiem dokładnie jakie wolałbym waszych porad tak aby te roślinki rosły Rośliny:Kryptokoryna,Rogatek sztywny,Nurzaniec do tego jakiś gorzeń drewna Kamień lub skałka i domek jakiś taki żeby mogły one sobie tam wpływać stateczek mały do którego będzie podłączony napowitrzacz rybki : hymm tu mam problem może coś z waszej strony byście doradzili ? Regulamin 6.1 Gagatek . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 (edited) Jakie wymiary akwarium? Jaki filtr? Jaka grzałka? Napowietrzacz jest zbędny, wystarczy ruch tafli wody. Domkom i innym sztucznym ozdobom mówimy NIE, ryby w naturalnym środowisku tego nie mają i jeszcze wpływają na parametry wody (te ozdoby). Edited July 15, 2013 by Krzysiek1702 Link to comment Share on other sites More sharing options...
19kaesiak46 Posted July 15, 2013 Author Share Posted July 15, 2013 (edited) Akwa szerokość 34 cm i długość 63 cm . Filtr taki : http://alkupiac.hu/kepek/termekek/225400/225419_1_ujszeru-aquael-fan-1-plus.jpg i grzałka taka : http://trzmiel.nazwa.pl/trzmiel/atman_grzalka_3.jpg . Doradzi ktoś coś ? . Doradzę pisać poprawie i regulamin jeszcze raz przeczytać .+3 za pisownię i edycję . Gagatek. Regulamin 6,1 ; 6.2 . Edited July 15, 2013 by Gagatek Pisownia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Na oświetlenie jakaś belka np. 2x 24w t5. Filtr jest za słaby ja bym polecił FZN-2. Grzałka chińska będzie grzała tylko ile ona ma W? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Titik Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Wg mnie filtr może być ok, no oczywiście jeśli dużo W to lepiej kupić oszczędniejszą . Pisownia .Gagatek . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boridi Posted July 23, 2013 Share Posted July 23, 2013 (edited) Kolega o rybki pytał Na taki zbiornik myślę że możesz stadko neonków wpuścić do tego rodhostomusy i kardynałki na dół puścił bym otoski Edited July 24, 2013 by Gagatek Pisownia Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 23, 2013 Share Posted July 23, 2013 A na górę zasmażkę... Może jeszcze jedną ławicę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted July 24, 2013 Share Posted July 24, 2013 Kolega o rybki pytał Na taki zbiornik myślę że możesz stadko neonków wpuścić do tego rodhostomusy i kardynałki na dół puścił bym otoski A o wymaganiach ryb czytałeś? Co do oświetlenia, ja bym zastosował 2x15W w przypadku roślin mało wymagających, a te, które wymieniłeś, są takie. Fan1(filtr) jest wystarczający. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SKUROS Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 Grzałkę kup 100W Aquael albo coś w tym stylu . Bo wrazie ospy .... A obsada to musisz podać parametry wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted July 26, 2013 Share Posted July 26, 2013 A o wymaganiach ryb czytałeś? Co do oświetlenia, ja bym zastosował 2x15W w przypadku roślin mało wymagających, a te, które wymieniłeś, są takie. Fan1(filtr) jest wystarczający. Fan 1 ma przepływ 300l/h co w prawdzie daje ze 150l/h bo producent liczy to bez wkładów. A wkłady spowalniają przepływ o połowę. Taki filterek do max 50l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts