parownik1 Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Witam. Chciałem zapytać jaką obsadę wybrać do mojego zbiornika 112l ,zależy mi na tym żeby rybki nie były zbyt wymagające, ponieważ nie dysponuję zbyt dużą ilością wolnego czasu .Myślałem o takiej obsadzie : razbora klinowa z 15 szt. gurami marmurkowe bądź złote 1+3 6 kirysków spiżowych bądź innych i może z 6 otosków przyujściowych. Myślałem także o pielęgniczkach kakadu , ale nie mam pojęcia z jakimi ławicowymi mogła by być. Na pewno odpadają neony ,nie podobają mi się. Zrobiłem również test wody wyniki to : PH - 7,8 KH- 300 (17) NO2- 0 NO3- 20 Proszę o pomoc w doborze obsady. Pisownia . Gagatek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Ph na pewno nie na pielęgniczki. Jakie podłoże masz w akwarium, żwirek, piasek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parownik1 Posted July 13, 2013 Author Share Posted July 13, 2013 Jeszcze nie mam ale czarny bazalt planuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parownik1 Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 Wiem że się narażam ale czekam już 4 dni i nie ma odpowiedzi pomoże ktoś proszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Wydaje mi się, że obsada dobra ale gurami lepiej mieć 1+2 bo 1+3 może być trochę ciasno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parownik1 Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 A w encyklopedii ryb pisze że razbora klinowa powinna mieć wodę 6,5 ph a ja mam 7,8 no i nie wiem czy ta ryba nie jest za trudna w hodowli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 Trudna w hodowli nie jest ph możesz trochę zmniejszyć poszukaj dużo jest wątków jak to można zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parownik1 Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 A co jeśli chodzi o kiryski może jakieś inne niż spiżowe myślałem o panda ale te są trudne w hodowli chyba ? Może ktoś podesłać link jak zmniejszyć ph wody z tym że chemii bym nie chciał walić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 16, 2013 Share Posted July 16, 2013 http://forum.superakwarium.pl/topic/15296-kolumna-torfowa-czyli-jak-na-sta%C5%82e-obni%C5%BCy%C4%87-ph/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parownik1 Posted July 20, 2013 Author Share Posted July 20, 2013 A gdyby zamiast gurami dać jakieś pielęgniczki z rodziny apistogramma ? Szukałem opisu w encyklopedii ale nie mogę znaleźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted July 20, 2013 Share Posted July 20, 2013 Armatę torfową polecam do obniżenia ph i twardości, woda nadaje się super do apistogramma szczególnie w formie BW - mogę podać ci kontakt do człowieka co sprowadza dzikusy z Peru Wenezueli i okolic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts