bielszczanin Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Witam! Chciałbym przedstawić wam woje 25 litrowe akwarium , założyłem je głównie dla polepszenia warunków krewetek (które gnieździły się w 12l) i bojownika, który pływał w Shrimp Set'cie, na początek trochę ogólnych informacji: Wymiary: 40x25x25 Litraż: 25l Filtracja: PAT Mini Ogrzewanie: nie pamiętam nazwy, ale ma 25W i jest z termostatem Oświetlenie: żarówka energooszczędna Osram, 11W, 6500K+odbłyśnik Parametry wody: pH 6.5, KH 12, GH 5 Nawożenie: Carbo, K+, Profito Roślinność: Bolbitis, Nurzaniec, Pelia, Gałęzatka, Moczarka Kanadyjska, Nadwódka Zmienna, Microsorium Mini, Marsilea Quadrifolia, Wywłócznik Brazylijski, Rogatek Sztywny i chyba jakiś Anubias Obsada: Bojownik, Krewetki Red Rillx8, zatoczki, rozdętki, Brotia Pagodula Czas na zdjęcia : Całość: Hades we własnej osobie , płetwy mu uszkodził rak CPO , obawiam się, że płetwy już nie odrosną : Krewetka Red Rilli na kamieniu: Trochę bliżej : To wszystko z mojej strony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Bojek nie wygląda na uszkodzonego.Ale szczerze mówiąc aż nie chce mi sie wierzyć, że zrobił mu krzywdę CPO. Miałem tego raczka z bojkiem, endlerkami złotymi i nawet drobniczkami (o krewetkach nie wspominam) i nie miałem nigdy żadnych strat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Raki polują na ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Wszystko zależy od charakteru raczka. Mam 4 sztuki i jeden z nich atakuje nawet zbrojniki przy jedzeniu. Jakimi testami badałeś wodę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 "Charakteru" ? Co ty piszesz ? Zaraz powiesz, że raki mają wolną wolę, inteligencję i świadomość. Rak jak każde zwierze jeśli głodny to szuka pożywienia i nie gardzi niczym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 (edited) Heh no niech Ci będzie, że tak, ale jestem ciekaw czy masz/miałeś te raczki I widzę, że g wiesz o tych stworzeniach doradzaj dalej Edited July 13, 2013 by Kuba90 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Miałem kiedyś raki, ale nie wiem czy akurat ten gatunek. Moje też nie atakowały ryb. Wcianały rośliny. Jak ich zabrakło to polowały na ryby. W takim razie skąd te uszkodzenia płetw bojownika. Ps. Dbaj o język zgodnie z regulaminem. Ja nie używam takiego słownictwa wobec ciebie, więc oczekuje wzajemnego szacunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Tomek, bzdury piszesz. Mniej google bo rak rakowi nie równy.A co do "charakteru", to Kuba90 ma racje- raki to prymitywne stworzenia, ale nie każdy zachowuje się tak samo.Cambarellusy nie polują na ryby i krewetki - U mnie chory leżący na dnie gupik nie został zaatakowany, a co dopiero zdrowa pływająca w toni ryba . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Te raczki (nie raki) wolą wcinać padlinę. Nie tykają roślin, a dorastają max do 4cm (to tak dla twoje wiadomości Tomek). Jeśli chodzi o uszkodzenie płetw bojka to wcale się nie dziwię jeżeli był trzymany w 12l razem z raczkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Moje raki (pewnie inny gat.) wcinały rośliny i polowały na ryby. Miałem 2 szt. w 96l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Dlatego nie uogólniamy niczego. Raków jest setki i każdy o innej wielkosci i usposobieniu.Cambarellusy są łagodnymi rakami, a Ty widocznie miałeś Raka marmurkowego lub Clarkii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Bojek przedewszystkim w ogóle na tych zdjęciach nie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 To nie jest temat o rakach, możecie założyć sobie temat o nich w dziale "Inne zwierzęta akwariowe".W akwarium panuje jak dla mnie nieład Posadził bym z przodu jakąś trawie np. Eleachoris. Bojek bardzo ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Bojowniki są znane z szybkiej regeneracji, pod warunkiem, że żyją w dobrych warunkach. O ile nie jest jeszcze w sędziwym wieku, płetwy - jeśli są uszkodzone - powinny odrosnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielszczanin Posted July 13, 2013 Author Share Posted July 13, 2013 był trzymany w 12l razem z raczkiem. Bojownik i rak mieszkał w Shrimp Set'cie 20, widziałem na własne oczy jak raczek to zrobił. Płetwy były w opłakanym stanie, teraz brakuje już tylko końcówek. Koniec już tych dyskusji o raczkach i poszarpanych płetwach bojownika , lepiej powiedźcie co wam się tu podoba, a co nie . W akwarium panuje jak dla mnie niełat Na żywo lepiej to wygląda, zdjęcia robiłem komórką (przez chwilowy brak aparatu ), za nie długo powinienem mieć lepszy aparat, więc zdjęcia będą wyraźniejsze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielszczanin Posted September 28, 2013 Author Share Posted September 28, 2013 Zaniedbałem trochę aktualizację (za co bardzo przepraszam ), a akwarium przeszło restart. Teraz jest to LT Podłoże: ziemia ogrodowa, kwarc Filtracja: HJ-111B Roślinność: Sagittaria Subulata, Nurzaniec, Gałęzatka, Wąkortka, Kryptokoryna Walkeri, Rogatek, Moczarka, Anubias, Kryptokoryna Wendtii Brown, Rotala Rotundifolia (?), Mech Jawajski, Nadwódka Zmienna (?), Pistia, Rzęsa, Limnophila Sessiliflora, Moczarka Zwierzęta: Bojownik i około 20 krewetek Red Rilli Oświetlenie: żarówka energooszczędna 6500K 11W A teraz zdjęcia To wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 Jak dla mnie ładnie klimatycznie jak dla bojownika. Daj liści na dno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid335 Posted October 10, 2013 Share Posted October 10, 2013 na prawdę nieźle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts