Jump to content

[Otosek] ikra z ogonkiem

karmelek
 Share

Recommended Posts

Witam.

Tak jak w temacie, rozmnożyły mi się otoski. Była ikra pod liściami, teraz pojawiły się ogonki.

problem czym karmić? i jak często? i czy jest szansa że przetrwają mimo obecności bojownika?
litraż zbiornika profilowane 60l wymiary: 60x30x33

napowietrzanie tak, ze względu na narybek bojownika
oświetlenie świetlówka typu T8 1x15W

filtracja wewnętrzny HJ-311B

gatunki i ilość ryb bojownik + jego narybek, 5 otosków, krewetki RC i babaulti, 1 piskorek czarny
rośliny Limnophila aquatica, Hygrophila salicifolia, Gałęzatka, Mchy, Cabomba aquatica

inne 1 gałązka, kamienie łupek
stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. pokarmy: ochotka, dafnia, wafle dla otosków, jakaś mieszanka dla krewetek, mieszkanka wieloskładnikowa firmy kartinex, pierwotniaki nawozy: brak, inne preparaty: brak
parametry wody pH 7, gH 5

Niestety próby zrobienia moim sprzętem wyraźnego zdjęcia zakończyły się niepowodzeniem. Otoski tarły się z 2 dni temu i pod liściami była ikra. Dziś zauważyłam właśnie ogonki.

Z piskorkiem jest problem, bo co podniosę klapę chowa się za tłem. Znalazł jedną szparę i przez nią wciska się za tło. Musiałabym całe akwarium rozwalić aby się niego dostać. Także on na razie musi zostać, aż w końcu uda mi się jakimś cudem złapać. Już od dobrego miesiąca próbuję, jak dowiedziałam się że to za małe akwarium na nie.

No i właśnie dlatego, że jest i on i otoski, to wyczytałam że powinnam zostawić bojka, aby pilnował narybku. 

Ani jedno ani drugie rozmnażanie nie było planowane. 

Następnym razem kiedy zauważysz ikrę to postaraj się przenieś ikrę jeżeli chcesz choć spróbować odchować dla siebie kilka otosków. W akwarium ogólnym wszystko co mieści się w pysku jest przez inne ryby traktowane jak pokarm no i raczej nie przeżyją.. 

Udało mi się zauważyć 4 maluszki na szybie. Nie wiem ile ich jeszcze jest i mam nadzieję, że pochowają się dobrze przed bojownikiem. Muszę zagłębić się w lekturę rozmnażania otosków i przygotować dla nich odpowiedni zbiornik i warunki. Na razie musi zostać jak jest. Tylko czy powinnam czymś dokarmiać maluchy? Czasem wrzucę walfe, ale otoski się nimi nie intersują, za to z zapałem zjadają je krewetki. Aha i udało mi się wyłowić piskorka, pomysł z butelką okazał się wyśmienity.

Otoski na pewno się interesują waflami :) tylko one żerują w nocy :) Też mam młode otoski tylko ciężko coś znaleźć z polskiej lektury o rozmnożeniu a co dopiero o odchowie młodych osobników :) Niedługo postaram się założyć temat z jak najdokładniejszym opisem jak u mnie to wyglądało :) Pozdrawiam ;)