denis Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Od 2-3 dni zauważyłam, że moje akwarium jest mało przejrzyste. Woda robi się mętna, wygląda jak para wodna. Czym to może być spowodowane ? Zrobiło się to już 2 raz, za pierwszym razem zmieniłam wodę po nalaniu nowej dodałam te kropelki : http://nokautimg2.pl/p-a7-82-a782e2de4a ... r-30ml.jpg. Woda przez jakieś 2 tygodnie była ładna i przejrzysta a teraz znowu jest taka. Czego to może być przyczyna ? Jak temu zaradzić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Masz prawdopodobnie wysyp pierwotniaków - wyjścia są dwa : 1.Cierpliwość - czekac spokojnie - akwarium się ustabilizuje 2.Mniejsza cierpliwość + zastosowanie na dobę, dwie lampy UV i potem wlanie szczepów bakterii nitryfikacyjnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Poczytaj o dojrzewaniu wody w akwarium a także o cyklu azotowym. Jeśli podstaw nie znasz to później takie kwiatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 1.Cierpliwość - czekac spokojnie - akwarium się ustabilizuje Jak długo mam czekać ? 2.Mniejsza cierpliwość + zastosowanie na dobę, dwie lampy UV i potem wlanie szczepów bakterii nitryfikacyjnych Niestety nie mam lamp UV. A ogólnie zwykła świetlówka może świecić ? Czy zostawić rybki w ciemności? Edit: Poczytaj o dojrzewaniu wody w akwarium a także o cyklu azotowym. Jeśli podstaw nie znasz to później takie kwiatki. I wiedziałam, że zaraz będą "hejty" . Przypominam Ci, że Ty też byłaś początkującą osobą która zajmowała się akwarium. Ja też jestem początkująca więc z każdym problem kieruję się tutaj. Regulamin 6.2. +1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar79 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Jaką masz filtrację?[wata firmy sera do filtra, moim zdaniem najlepsza] Polecam zmniejszenie dawki pokarmu, podmianka wody dwa razy w tygodniu ok 20% ~30%. Nie lej chemii. Cierpliwości;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Jaką masz filtrację?[wata firmy sera do filtra, moim zdaniem najlepsza] Polecam zmniejszenie dawki pokarmu, podmianka wody dwa razy w tygodniu ok 20% ~30%. Nie lej chemii. Cierpliwości;-)Daję mało, 3 razy dziennie. Na razie poczekam do następnej soboty, może się ustabilizuję woda. A jeśli nie to podmienię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Każdy kiedyś zaczynał i pojawią się kolejni którzy będą zaczynać i będą pytać. To sa typowe problemy początkujących akwarystów które były omawiane już dziesiątki a może i setki razy więc nie powinnaś czuć się urażona pokierowaniem Cie do zaczerpnięcia lektury forum. Takie problemy jak Twoje zostały przewałkowane juz chyba w każdej możliwej konfiguracji i należy zacząć od czytania , zasoby forum sa bardzo duże i nowym forumowiczom ciężko się po nich poruszać - można poprosić o wskazówki czy linki do interesujących nas zagadnień.Łatwiej wtedy udzielić konkretnych wskazówek.Żeby pomoc była skuteczna należy także odpowiednio formułować pytania - chodzi tu o bardzo dokładny opis zbiornika bo każdy drobiazg może mieć wpływ na sukces lub porażkę. Tu link do takiego "wzoru" opisu zbiornika >>> jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html i drugi glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik-t48154.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Ja wole sama dodać post, napisać co i jak. Tak jest mi po prostu lepiej. Wydaje mi się ze Ci co się znają na akwarystyce od tego są żeby odpowiadać. Regulamin 5.2. Wiemy, że wolicie dostać wszystko podane na tacy niż samemu coś poszukać. Takie coś nazywa się lenistwem. A Ci co się znają na akwarystyce, to się znają bo to lubią a są po to, żeby dbać o własne akwaria. Pomagają jak widzą potrzebę i chęć, to NIE jest żaden przymus. Temat zamykam. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 12, 2013 Author Share Posted July 12, 2013 Witam, kiedyś już pisałam na ten temat. Jednak problem ciągle nie ustaje. Tydzień temu albo dłużej zmieniłam 1/2 wody w akwarium. Wcześniej ta woda stała bodajże 3 lub 4 dni ( tak wiem tu popełniłam błąd, już wiem jaki ). Po nalaniu wody dodałam kropelki z Tropical Multimineral i antychlor. Przez 2 dni było ok, jednak na następny dzień pojawił się problem mętnej, białej wody przypominająca parę wodną, pojechałam do zoologicznego Pan w sklepie polecił mi kropelki z Tropical Bactosan i powiedział, żebym rybom nie świeciła świstała, po dniu ten problem ustał, woda zrobiła się ładna. Jednak dziś znowu zrobiła się okropna woda. Wczoraj podmieniłam 5% wody, tak też mi polecono. Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić ? Zbiornik : 55 l Obsada : 5 x Gupiki ( 2 samiczki, 3 samce ) 6 x Neonki Inessa 2 x Molinezja ( złota i czarna ) 1 x platka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Jaki filtr? Jakie są w nim wkłady? Co ile czyszczony? W jaki sposób? Tydzień temu albo dłużej zmieniłam 1/2 wody w akwarium. To może być jeden z powodów. Poczytałaś o cyklu azotowym? Ps. I widze, że z samodzielnym szukaniem odpowiedzi nadal masz problem jak takie coś się dzieje to się pisze do moderatora o ponowne otworzenie tematu, a nie zakłada się nowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 13, 2013 Author Share Posted July 13, 2013 Wkład jest w nim taki gąbkowy. czyszczę go hmm co półtora tyg, w zależności jak się zapcha. No to biorę słoik nalewam wody z akwarium do tego słoika biorę tą gąbkę zakręcam i tak tego wstrząsam słoik. 1/2 wody bo była już brudna a poza tym też odmulałam kamyki. Jest jakiś sposób na to aby temu zaradzić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Wkład jest w nim taki gąbkowy. Nadal nie wiem jaki filtr... Zresztą na taki litraż to zapewne za mały. Jest jakiś sposób na to aby temu zaradzić ? Zmiana filtra na wydajnieszy z lepszymi mediami filtracyjnymi. Masz po prostu za słaby filtr biologicznie, żeby podołał zadaniu jakie ma spełniać w Twoim akwarium. Podmiany co tydzień- 20%. Dopóki nie dojrzeje i będzie nadal biała, mętna woda zwiększ napowietrzenie. Pierwotniaki pobierają tak samo tlen jak i ryby. Edit: Jak podskoczą Ci takie parametry jak NO3, NO2, NH3/NH4 to częstsze, żeby obniżyć je do wartości nietoksycznych dla obsady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 13, 2013 Author Share Posted July 13, 2013 Nadal nie wiem jaki filtr.. Jest z firmy aquael, 400l/h. Podmiany co tydzień- 20% No tak czyli od jutra zacznę podmieniać 20 % wody, czy ta woda ma stać czy tak normalnie wziąć z kranu i wlać ? Po podmianie dolewać kropelki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Ma stać 24 h, żadnych kropelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 13, 2013 Author Share Posted July 13, 2013 Ma stać 24 h, żadnych kropelek. Jutro jak wstanę to naleje w wiaderko, i na następny dzień wleje. A ile mniej więcej to razy będę musiała powtórzyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 Nie pamiętam ile rok ma dokładnie tygodni ale, coś około 56. Więc właśnie tyle. A czy częściej to zależy od parametrów wody. I zmień ten filtr na "pojemniejszy" bo bez tego sytuacja się nie zmieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 14, 2013 Author Share Posted July 14, 2013 Nie pamiętam ile rok ma dokładnie tygodni ale, coś około 56. Więc właśnie tyle. A czy częściej to zależy od parametrów wody. I zmień ten filtr na "pojemniejszy" bo bez tego sytuacja się nie zmieni. To mam co tydzień to robić ? ; O Na jaki filtr ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Norbi Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 (edited) A ja mam jedno pytanie: Jakiej pojemności masz zbiornik? Edited July 14, 2013 by Norbi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Zbiornik : 55 l To mam co tydzień to robić ? ; O A czytałaś to? --> http://forum.superakwarium.pl/topic/3510-zak%C5%82adanie-i-utrzymanie-akwarium-kompedium-wiedzy/ Na jaki filtr ? Z nadfiltracją, na taki na jaki Cię stać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 14, 2013 Author Share Posted July 14, 2013 Z nadfiltracją, na taki na jaki Cię stać. Poleć jakiś jak możesz. A czytałaś to? --> http://forum.superak...mpedium-wiedzy/ Nie, ale przeczytam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Powiedz jakimi funduszami operujesz na filtr to wtedy coś się dobierze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 14, 2013 Author Share Posted July 14, 2013 Powiedz jakimi funduszami operujesz na filtr to wtedy coś się dobierze. Do 50 zł coś się wybierze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Do 50 zł coś się wybierze ? Proponuję AQUA SZUT FILTR TURBO 550 N Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 Ja bym raczej zastanowił się nad kaskadą FZN-2. Tylko jeśli masz pokrywę plastykową to trzeba byłoby ją trochę podciąć. Ale ma to plusy: filtr nie zajmuje miejsca w środku akwarium, filtracja jest lepsza bo można dołożyć trochę ceramiki do wnętrza filtra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
denis Posted July 14, 2013 Author Share Posted July 14, 2013 Tylko jeśli masz pokrywę plastykową to trzeba byłoby ją trochę podciąć Tak własnie mam plastikową. Ale w niej z tyłu sa takie 3 wycięcia Jakiej wielkości musiałby być te wycięcia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts