asdfg Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Witam Mam 80 litrowe akwarium i posiadam filtr RO. Mam bardzo roślinne akwarium. Moje pytanie. Czy roślinki mogą rosnąć dobrze w wodzie średniotwardej jeśli bym nie używał osmozy? Do tej pory zmiękczałem wode co nawet mi wychodziło i roślinki rosną. Niestety moje RO ma już 4 lata i zaczyna szwankować i nie mam kasy aby kupić nowe. Czy bez RO roślinki będą dobrze rosły? Większość roślin które mam pochodzi z Ameryki Południowej z Amazoni gdzie woda jest raczej miękka i kwaśna(no oprócz gór Andów i Ameryki środkowej gdzie jest inna sytuacja) i chyba takie warunki powinny mieć moje rośliny. Poradzcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Jeśli masz Żabienice to bez znaczenia w jakiej będą wodzie.Te rośliny mają wysoce rozwinięty system korzeniowy, więc związki odżywcze pobierają z podłoża.Swoją drogą wymiana wkładów w filtrze RO to wcale nie taka droga impreza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted July 11, 2013 Author Share Posted July 11, 2013 Mam żabienice, hygrofilie, nurzańce, kryptokoryny, dużego heńka. Więc mówisz że będą rosły w sredniotwardej wodzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted July 11, 2013 Author Share Posted July 11, 2013 (edited) ok dzieki za odpowiedz. Zrobisz mi łaskę czy "laske" jak zaczniesz używać polskich liter? Regulamin 6.1. Mapet Edited July 20, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts