Bzykol Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Dzień dobry, Jestem osobą nową na tym forum. Postanowiłem napisać do Państwa ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi w googlach na dręczącą mnie kwestię. Otóż zakupiłem do swojego akwarium 45 litrowego (tak wiem małe, w przyszłości planuje większe) oświetlenie w którym są umieszczone 2x30W świetlówki hailea (z myślą o przyszłości do większego akwarium). Rozważam wyjęcie jednej świetlówki i korzystanie tylko z jednej 30W dla tego akwarium co daje mi ok. ~0.6W/L wody. Ale dręczy mnie, jak wielki jest pobór prądu przez taką świetlówkę? Czy ktoś może z Państwa się orientuje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Witaj. Coś słabo szukałeś Minuta roboty + przeczytanie http://www.akwaswiat.net/mierzona-roznica-poborze-pradu-przez-swietlowki-oswietlenie-akwariow-t-22681.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzykol Posted July 9, 2013 Author Share Posted July 9, 2013 Dzięki wielkie za odpowiedź Zastanawiam się teraz czy przy 8h świeceniu dziennie rachunek będzie duży. Nie znam się zbytnio na przeliczaniu tego wszystkiego na złotówki Słaby matematyk ze mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Mam nadzieję, że dane dasz redę sam powstawiać, pamiętaj o podaniu na początku-górze tabeli ceny za 1kWh u Twojego dostawcy http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu pozwoli Ci to obliczyć w przybliżeniu koszt utrzymania akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzykol Posted July 9, 2013 Author Share Posted July 9, 2013 Dzięki śliczne Bardzo mi to pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts