jonnyw Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Witam, Mam pytanie odnośnie czestotliwości tarła glonojadów. Na początku bardzo sie ucieszyłem jak po 1 dniu od umieszczenia zakupionych glonojadow zobaczylem ikre w grocie i przezylo mi ok 90% (ponad 45 sztuk) malych glonojadow bez jakiejkolwiek ingerencji ale w ciagu miesiąca dwie samice zlozyly mi juz 3 razy ikre i juz cale dno mi sie rusza Zaobserwowalem ze w ciagu dnia (nie wiem jak w nocy) samiec nie jest zainteresowany jedzeniem i strasznie mi schudł. Pytanie brzmi czy taka czestotliwosc nie wymeczy za bardzo samca i nie padnie mi z głodu i czy istnieje szansa ze cos tam w nocy podjada? akwarium 112l// Zakładając konto na forum zaakceptowałeś regulamin. Pisz z polskimi znakami. /Dunay Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 Samiec z reguły przejmuje się swoją rolą i zbyt częste tarła mogą go wykończyć. Wachlowanie ikry, odganianie nieproszonych gości, pewien stres no i brak czasu na pożywienie a później także absorbująca opieka nad narybkiem powodują wyczerpanie mogą doprowadzić do zgonu. Zwłaszcza jeśli jeden samiec przypada na kilka samic chętnych do tarła. Ja ostatnio inkubowałem część ikry w kotniku, a resztę i tak zabrałem samcowi parę dni po wykluciu i wreszcie biedak odżył. Pewnie długo nie odpocznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts