kaza2 Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 (edited) Witam, Właśnie zrobiłem wyniki mam nadzieję że są ok. Obsada 6 Neonków. 30 litów( wiem za małe ale nie mam co z nimi zrobić) NO3 50 NO2 0 GH .14 D KH 10D PH pomiędzy 7,6 a 8cl2 0 Edited July 8, 2013 by kaza2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 NO3 50 - jeżeli test nie kłamie to wypadałoby obniżyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Neonki sprzedać, wydać cokolwiek. No a co do sedna, to jakie neonki dokładnie? Niemniej jednak każde wymagają niższego pH i niższych twardości. NO3 również zdecydowanie za wysokie. Polecam pilnie podmianę wody i zmiękczenie jej np. wywarem z szyszek olchy, przelanie przez torf lub użyć filtra RO. Ale najlepiej to neony po prostu najszybciej oddać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaza2 Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 (edited) Właśnie zauważyłem że kurcze jest wysokie. Na szczęście są to neony diamentowe te mniejsze. Z ciekawości zobaczę jakie wartości ma normalna moja kranówka. To na weekendzie idziemy szukać olchy. Te szyszki musza być dojrzałe rozumiem? Wyniki kranówki świeżo nalanej no3 =10 no =0 ch >10 Kg=3 Ph= 7,6 cl2 = 0 Edited July 8, 2013 by kaza2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Niebardzo wiem co to neon diamentowy, operuję łacińskimi nazwami Chodzi Ci o Paracheirodon simulans? Ten najmniejszy neonek? Jeśli o niego chodzi, to on wymaga wody o pH max 6,5 i niskich twardościach. Szyszek teraz raczej nie zbierzesz, je się zbiera najlepiej po zimie: suche i opadnięte z drzewa. Teraz to tylko torf mozna dostać, np. w sklepach typu castorama. Torf kwaśny bez dodatków. Tylko to trzeba się pobawić w zrobienie tzw. armatki torfowej i przy każdej podmianie wody jej używać. Nie wiem czy to ma sens bo i tak masz za małe akwarium, także lepiej byłoby oddać i poszukać czegoś może mniej wymagającego na początek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaza2 Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 (edited) Niebardzo wiem co to neon diamentowy, operuję łacińskimi nazwami Chodzi Ci o Paracheirodon simulans? Ten najmniejszy neonek? Tak jest Te neonki dostałem i raczej bym się nie chciał ich pozbywać. Regulamin 6.1. Mapet Edited July 8, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts