mei Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Baniak:-250L (100x50x50)Technika:-Filtr zewnętrzny Aquael Unimax Professional 250 (pełni funkcję filtra biologicznego)-Filtr wewnętrzny Aquael Fan 3 Plus (pełni funkcję filtra mechanicznego)-Grzałka 300W-Termometr-Elektroniczny wyłącznik czasowyOświetlenie:1x świetlówka Sylvania Marinestar T5 39W1x świetlówka daylight T5 39WPodłoże:-piasek (ponoć rzeczny) z domieszką żwirku-pod piaskiem jest konstrukcja ze styropianu podnosząca tył dna, gdyż niestety tło mam za niskie i musiałam jakoś to zrobić aby nie było to widoczne Dekoracje:-Strukturalne tło wewnętrzne-Otoczaki dolomitowe zarośnięte glonami-Gałęzie wierzby mandżurskiejRośliny:-Vallisneria spiralis-Ceratopteris thalicroides (niebiotopowo ale tak sobie pływa )Obsada:-1+1 Archocentrus multispinosus-8 młodych Thorichthys meeki (docelowo 1+1) -5 młodych Cryptoheros nanoluteus (tymczasowo na przechowaniu) Fotki: Archocentrus multispinosus: Thorichthys meeki: Cryptoheros nanoluteus: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Ładnie urządzone akwarium i piękne rybki. Dla mnie trochę za dużo kamieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Wygląda to bardzo dobrze, widać, że wszystko ma tam swoje miejsce Tło kupne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 A mnie się podoba ,taki delikatny wygląd miły dla ok . Tak jakoś w wystroju wszystko do siebie pasuje ,ja bym dodała liści dębu do tych kamieni i szyszek . Najlepsze ,że nie widać żadnych wlotów i wylotów do filtra .jedynie termometr został . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sledziks Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Akwarium fajnie się prezentuje, chociaż jak dla mnie to aż za duży ład tutaj jest, ja lubię chaos Ale jak najbardziej wszystko jest ok. Piękne rybcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Hej Mei . Widzę, że zbieranie pochwał na cichlidae nie wystarcza xD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 Kamieni dużo bo w tym biotopie tak to raczej bywa, że rzeczki czy jeziorka są kamieniste. Tło kupne, porośnięte glonem. Szyszki tu nie pasują, za to liście czasem bywają w CA. Ale ja nie chcę, mi pasuje tak jak jest, może jak kiedyś zmienię kamole na inne, ciemniejsze, to jakieś liście się pojawią A termometru faktycznie zapomniałam wyjąć do tego zdjęcia Niezły chaos miałam długo jak w tym szkle było sobie BW SA. Przyszedł czas na zmiany, to i zrobiłam sobie poukladany baniak. Co do pochwał, wiadomo, babie nigdy nie za wiele Ale tak serio, to ktoś mnie bardzo prosił i przekonał, żebym się tu pokazała z baniakami po 3 latach ciszy ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Meeki masz boskie i Ci ich zazdroszczę - co do aranżacji to znasz moje zdanie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Mi zbiornik się podoba, jest prosto i czysto. Rybki masz cudne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cob_ra Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Super szkło, świetnie korzeń się komponuje. Jak Ci się sprawuje unimax? zastanawiam się nad zmianą właśnie na niego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aro600 Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Bardzo ładne akwarium, wszystko poukladane i przemyślane, piekne ryby. Pozazdrościć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted August 12, 2013 Author Share Posted August 12, 2013 Super szkło, świetnie korzeń się komponuje. Jak Ci się sprawuje unimax? zastanawiam się nad zmianą właśnie na niego. Unimax 250 jako biolog sprawuje się bardzo dobrze. Jest cichy i daje radę. Ale gdyby miał być tu tylko kubeł jako jedyna filtracja, to byłby za słaby. Zwróć uwagę, że mam jeszcze filtr wewnętrzny, który pracuje jako filtr mechaniczny. Oddałam już z przechowania C.nanoluteus, także zrobiło się odrobinę luźniej. Powoli przymierzam się też do redukcji T.meeki. Docelowo w tym akwarium ma być para meek i para miodowych. Miło by było dostać w końcu kilka Astyanax mexicanus ale trochę bym się wtedy obawiała o rośliny Na deser film z życia baniaka ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Georgi Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 ile miesiecy mają mekki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted August 16, 2013 Share Posted August 16, 2013 Baniak masz prześliczny. Rybki także. Mam inspirację do 450l . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 21, 2013 Author Share Posted December 21, 2013 W akwarium została parka miodowych i parka meek. Świecą 2 naświetlacze 10W 6000K oraz świetlówka DIY 60cm z taśmy 300 LED SMD 3528 6500K. Glony trochę w odwrocie. Nurzańce sukcesywnie koszone. Ryby średnio raz na 2 tygodnie mają wrzucaną tonę rzęsy, którą sobie zjadają w 2-3 dni . Jakieś 3 tyg. temu meeki odbyły pierwsze tarło i dosyć ładnie opiekowały się narybkiem. Miodowe niestety zostały zagonione przez meeki w kąt, także trzeba było zmienić aranż baniaka. Z pomocą przyszedł (a właściwie przyjechał ) Pley, przywiózł mega wielki korzeń i kilka mieczyków w dzikim ubarwieniu No i wyszło takie cuś: Ten biały kamień tam na środku to tylko taki docisk jest. Kiedyś zniknie albo zdąży też zarosnąć glonami Filmiki jeszcze, bo na fotce zupełnie nie widać głębi i możliwości dla ryb O.o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted December 21, 2013 Share Posted December 21, 2013 Kurcze super, tyle udało mi się wymyślić o tym akwarium. Jak tam mieczyki, żyją jeszcze, meeki ich nie "zaciukały"? Ogólnie piękny zbiornik. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 21, 2013 Author Share Posted December 21, 2013 2 mieczyki zostały zjedzone, 4 zostały, przynajmniej dopóki byłam w domu bo teraz baniak stoi bez opieki na święta Zobaczymy co będzie jak wrócę ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 21, 2013 Share Posted December 21, 2013 Fajne te miecze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted December 21, 2013 Share Posted December 21, 2013 Bo ja załatwiałem .Ja jestem dumny z wspólnej pracy z Mei jeżeli chodzi o aranż. Zażyczyła sobie duży korzeń. Nie wierzyłem, że uda nam się go wsadzić do akwarium bez użycia piły, ale się udało . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted December 21, 2013 Author Share Posted December 21, 2013 Pleyu, bo takich dwóch wariatów jak nas trzech, to nie ma ani jednego A w sumie na fotce to niebardzo widać jak wielki jest ten korzeń. Może i dobrze, bo optycznie nie zawala aż tak tego szkła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted December 22, 2013 Share Posted December 22, 2013 Z tym korzeniem wygląda dużo lepiej niż bez Niby duży, ale wg mnie jakoś specjalnie nie pomniejsza tego zbiornika, wręcz przeciwnie - jest śwetnym dopełnieniem. Widać, że rybom też się chyba podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanciorek Posted December 22, 2013 Share Posted December 22, 2013 Akwarium wygląda powalająco, no i te mekki przepiękne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 30, 2014 Author Share Posted April 30, 2014 Daaawno mnie tu nie było O.o A więc tak. Baniak przeszedł zmiany, z obsady zostały tylko T.meeki a doszły Cryptoheros cutteri. Łączenie dwóch niemal dorosłych par ryb z CA to dosyć trudne zadanie. Mi się udało je połączyć po 3 miesiącach zabaw, kombinowania i czekania aż ustalą sobie rewiry i własne stosunki. Obie pary się już wycierają, bronią terytoria i jakoś wzajemnie sobie żyją. Foty za tydzień, teraz tylko film: http://www.youtube.com/watch?v=kSMEFieEdYo#t=18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted April 30, 2014 Share Posted April 30, 2014 Piękny zbiornik . Spora różnica w ilości maluchów między jednymi a drugimi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 30, 2014 Author Share Posted April 30, 2014 Nie no tu chodzi o to, że cutteri wytarły się wcześniej i tylko tyle zostało. Ja nie dokarmiam maluchów, nie stwarzam im warunków do rozwoju. Za częste są te tarła i za dużo maluchów się wykluwa aby jeszcze dbać o nie. Co ja bym miała robić z dziesiątkami i setkami młodych co 3 tygodnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts