Jump to content

[250L][Central America]

mei
 Share

Recommended Posts

Baniak:
-250L (100x50x50)

Technika:
-Filtr zewnętrzny Aquael Unimax Professional 250 (pełni funkcję filtra biologicznego)
-Filtr wewnętrzny Aquael Fan 3 Plus (pełni funkcję filtra mechanicznego)
-Grzałka 300W
-Termometr
-Elektroniczny wyłącznik czasowy

Oświetlenie:
1x świetlówka Sylvania Marinestar T5 39W
1x świetlówka daylight T5 39W

Podłoże:
-piasek (ponoć rzeczny) z domieszką żwirku
-pod piaskiem jest konstrukcja ze styropianu podnosząca tył dna, gdyż niestety tło mam za niskie i musiałam jakoś to zrobić aby nie było to widoczne biggrin.gif

Dekoracje:
-Strukturalne tło wewnętrzne
-Otoczaki dolomitowe zarośnięte glonami
-Gałęzie wierzby mandżurskiej

Rośliny:
-Vallisneria spiralis
-Ceratopteris thalicroides (niebiotopowo ale tak sobie pływa tongue.gif )

Obsada:
-1+1 Archocentrus multispinosus
-8 młodych Thorichthys meeki (docelowo 1+1)

-5 młodych Cryptoheros nanoluteus (tymczasowo na przechowaniu)

Fotki:

plp7.jpg

Archocentrus multispinosus:

pqg4.jpg

Thorichthys meeki:

lny.jpg

Cryptoheros nanoluteus:

3anv.jpg

• Like 1

A mnie się podoba ,taki delikatny wygląd miły dla ok  :roll: .  Tak jakoś w wystroju  wszystko do siebie pasuje ,ja bym dodała liści dębu do tych kamieni i szyszek . Najlepsze ,że nie widać żadnych wlotów i wylotów do filtra .jedynie termometr został :)

Kamieni dużo bo w tym biotopie tak to raczej bywa, że rzeczki czy jeziorka są kamieniste. Tło kupne, porośnięte glonem. Szyszki tu nie pasują, za to liście czasem bywają w CA. Ale ja nie chcę, mi pasuje tak jak jest, może jak kiedyś zmienię kamole na inne, ciemniejsze, to jakieś liście się pojawią ;) A termometru faktycznie zapomniałam wyjąć do tego zdjęcia :D Niezły chaos miałam długo jak w tym szkle było sobie BW SA. Przyszedł czas na zmiany, to i zrobiłam sobie poukladany baniak.

Co do pochwał, wiadomo, babie nigdy nie za wiele ;) Ale tak serio, to ktoś mnie bardzo prosił i przekonał, żebym się tu pokazała z baniakami po 3 latach ciszy ^^

• 1 month later...

Super szkło, świetnie korzeń się komponuje. Jak Ci się sprawuje unimax? zastanawiam się nad zmianą właśnie na niego.

Unimax 250 jako biolog sprawuje się bardzo dobrze. Jest cichy i daje radę. Ale gdyby miał być tu tylko kubeł jako jedyna filtracja, to byłby za słaby. Zwróć uwagę, że mam jeszcze filtr wewnętrzny, który pracuje jako filtr mechaniczny.

Oddałam już z przechowania C.nanoluteus, także zrobiło się odrobinę luźniej. Powoli przymierzam się też do redukcji T.meeki. Docelowo w tym akwarium ma być para meek i para miodowych. Miło by było dostać w końcu kilka Astyanax mexicanus ale trochę bym się wtedy obawiała o rośliny :) Na deser film z życia baniaka ^^

• 4 months later...

W akwarium została parka miodowych i parka meek. Świecą 2 naświetlacze 10W 6000K oraz świetlówka DIY 60cm z taśmy 300 LED SMD 3528 6500K. Glony trochę w odwrocie. Nurzańce sukcesywnie koszone. Ryby średnio raz na 2 tygodnie mają wrzucaną tonę rzęsy, którą sobie zjadają w 2-3 dni biggrin.gif. Jakieś 3 tyg. temu meeki odbyły pierwsze tarło i dosyć ładnie opiekowały się narybkiem. Miodowe niestety zostały zagonione przez meeki w kąt, także trzeba było zmienić aranż baniaka. Z pomocą przyszedł (a właściwie przyjechał tongue.gif) Pley, przywiózł mega wielki korzeń i kilka mieczyków w dzikim ubarwieniu biggrin.gif No i wyszło takie cuś:

hjkd.jpg

Ten biały kamień tam na środku to tylko taki docisk jest. Kiedyś zniknie albo zdąży też zarosnąć glonami smile.gif

Filmiki jeszcze, bo na fotce zupełnie nie widać głębi i możliwości dla ryb O.o

• 4 months later...

Daaawno mnie tu nie było O.o A więc tak. Baniak przeszedł zmiany, z obsady zostały tylko T.meeki a doszły Cryptoheros cutteri. Łączenie dwóch niemal dorosłych par ryb z CA to dosyć trudne zadanie. Mi się udało je połączyć po 3 miesiącach zabaw, kombinowania i czekania aż ustalą sobie rewiry i własne stosunki. Obie pary się już wycierają, bronią terytoria i jakoś wzajemnie sobie żyją. Foty za tydzień, teraz tylko film:

http://www.youtube.com/watch?v=kSMEFieEdYo#t=18

Nie no tu chodzi o to, że cutteri wytarły się wcześniej i tylko tyle zostało. Ja nie dokarmiam maluchów, nie stwarzam im warunków do rozwoju. Za częste są te tarła i za dużo maluchów się wykluwa aby jeszcze dbać o nie. Co ja bym miała robić z dziesiątkami i setkami młodych co 3 tygodnie? ;)