charlie Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 (edited) Witam po długiej przerwie> Zamierzam (po dwóch latach) znów zalać baniak. Wiem że 50l to raczej kałuża, ale chciałbym tam trzymać coś innego niż powszechnie trzymane np bojek + razbory + otoski. Pomyślałem o jakichś brzankach lub gurami, mam dobrze zaopatrzony sklep pod nosem i wybór jest ogromny, ale jak postępuję w sposób: szukam ryby -> szukam info o wymaganiach, to idzie zgłupieć, jedni piszą że na. sumatrzańska w 50l ok, inni że min.100l. Powie ktoś czy w takim akwa mogą zamieszkiwać któreś z w/w gatunków? Jeśli tak to w jakiej konfiguracji i ew. z jakimi współlokatorami. Przy okazji: Czy na dno takiego baniaka nadaje się coś poza otoskiem/kiryskiem panda? Z góry dzięki za poświęcony czas P.S oczywiście chodziło mi o Brzanki, ale bateria w klawiaturze słaba Edited July 7, 2013 by charlie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 A jakie wymiary tego akwarium? Bo litraż to nie wszystko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 Wymiar: 48cm x 30cm X 50cm(H) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Nie nadaje się ani na brzanki, ani na gurami.Jest to małe akwarium nawet na prętniki więc masz bardzo małe pole do popisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz90 Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 Wsadź tam bojownika, oddasz mu przysługę ratując od kuleczki w zoologu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 A coś innego niż bojek/prętnik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz90 Posted July 8, 2013 Share Posted July 8, 2013 A myślałeś o krewetkach w holendrskim?? W awka 50l. rosliny kupisz za 30-50zł. Do tego korzeń, kamień i mchy. Co do krewetek to bardzo szeroki wybór ewentualnie do krewetek możesz wpuścić małe rybki np. neony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 np. neony. Które będą polować na krewetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 9, 2013 Share Posted July 9, 2013 To, że polują na krewetki nie wyklucza połączenia ich z krewetkami.Wątpie by wybiły 100% młodych krewetek; zawsze coś się uchowa, a w przypadku 50L zbiornika - im mniejszy przychówek, tym lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted January 17, 2014 Author Share Posted January 17, 2014 A myślałeś o krewetkach w holendrskim?? No właśnie coraz bardziej skłaniam się w tą stronę, chociaż chciałbym tam wpuścić jakieś rybki. Myślałem nad stadem otosków, jak będzie ich kilka to będą fajnie wyglądać, no i nie są agresywne w stosunku do krewetek. Para ramirez też by mi się podobała, ale akwa pewno za ciasne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted January 19, 2014 Author Share Posted January 19, 2014 Czytam od kilku dni o ramirezach i wychodzi na to że jednak akwa spełnia warunki... hmm może ktoś bardziej doświadczony coś doradzi, w sumie nie chcę zbyt wielu ryb, stado otosków 8-10 szt to trochę dużo, tu mają dominować krewetki a inne "życie" to raczej drugi plan, właśnie dla tego parka pielęgniczek odpowiadała by mi bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted January 19, 2014 Share Posted January 19, 2014 A piach an dnie masz dla ramirezek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted January 19, 2014 Share Posted January 19, 2014 A może by tam wpuścić jakieś niewielkie żyworódki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted January 19, 2014 Author Share Posted January 19, 2014 Sytuacja wygląda tak, że obecnie kończę remont, za tydzień - dwa zamierzam zalać akwa, nie mam jeszcze podłoża, o oo zależy od obsady, jeśli akwa spełnia wymogi wymiarów/litrażu dla ramirezek to naturalnie będzie piasek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted January 19, 2014 Share Posted January 19, 2014 Ramirezki bardzo lubią towarzystwo krewetek, bo są idealnym żywym pokarmem ;]. Chcesz krewetki? To hoduj je solo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted January 19, 2014 Share Posted January 19, 2014 Są ryby, które spokojnie będą sobie żyły z krewetkami. Np któreś z boraras: brigittae, maculatus czy inne. Tylko dla nich musiałbyś mieć miękką i lekko kwaśną wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted January 20, 2014 Author Share Posted January 20, 2014 A gdybym się jednak na neony inessa zdecydował, to jaką ilość należało by wpuścić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkmaverick Posted January 21, 2014 Share Posted January 21, 2014 Jeżeli zdecydował byś się na neony to myślę, że małe stadko 8 szt powinno być OK. Max 10 szt nie więcej do takiego litrażu. Poza tym musiał byś zapewnić im jakąś kryjówkę. Neony lubią przepływać stadkiem z jednego miejsca w drugie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted January 21, 2014 Share Posted January 21, 2014 A może nie neony, tylko np bystrzyki amandy? Mniejsze jeszcze od neonów, można by się może pokusić o stadko 15 sztuk?No i z krewetkami łatwiej będzie je połączyć z racji na rozmiary (amandy nie powinny przekroczyć 2-2,5cm). Ja mam od niedawna właśnie bystrzyki amandy i widzę jak ładnie się prezentują w akwa z ciemnym podłożem i tłem (dla krewetek też taki ciemny aranż bardzo pasuje). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted January 23, 2014 Author Share Posted January 23, 2014 Mam okropny mętlik w głowie, chyba zaczekam z wyborem obsady aż baniak dojrzeje i zarośnie, jak będzie mocno obsadzony roślinnością z dużą ilością kryjówek to myślę że zostanę przy ramirezach i krewetkach, może całej młodzieży nie wybiją a będą naturalnym regulatorem liczebności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted February 3, 2014 Author Share Posted February 3, 2014 Z góry przepraszam że ciągnę wątek, ale nie widzę sensu robić nowego. Tytuł Brzanki lub Gurami w 50l spowodowany był poszukiwaniem innej obsady niż Bojownik, Neony, Otoski itp. które jak mantra powtarzane są przez forumowiczów proponujących obsady w podobnym litrażu. Przypadkiem przeglądając galerię spotkałem się z kilkoma baniakami które zamieszkiwały Muszlowce. Jako że większe akwa które nie dawno zamówiłem dojechało uszkodzone, ale to historia na inny temat, postanowiłem zająć się w końcu moim skromnym baniaczkiem. Obecnie zbieram informację na temat muszlowców, dokładniej to jakie i w jakiej ilości mógłbym wpuścić do mojego akwa (48cm x 30cm X 50cm) jakie parametry musi mieć woda itp. Przepraszam że tak mieszam, ale sami wiecie że ciężko w tak małym baniaku sensowną obsadę dobrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts