Lukasz-odkrywca Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Witam od paru dni przyglądam się akwarium widziałem 2red cherry noszące jajka ,jednak zawsze po paru dniach tracą one jajeczka i znowu klapa co może być powodem gubienia jajeczek? Krewetki mam u siebie już ze 3miesiące.Do jedzenia mają cardina nano sticks.Wode podmieniam co tydzień 10l (akwarium 54l) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Młode samice często gubią jajka, nie przejmuj się, następnym razem powinno być już dobrze. Druga sprawa, jak najmniej grzebania w akwarium. Krewetki mogły się zestresować, co mogło być również powodem pogubienia jaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz-odkrywca Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 To drugie bardziej prawdopodobne cały czas coś tam dłubię.Ok temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Witam od paru dni przyglądam się akwarium widziałem 2red cherry noszące jajka ,jednak zawsze po paru dniach tracą one jajeczka i znowu klapa co może być powodem gubienia jajeczek? Masz w tym akwa same krewetki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz-odkrywca Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 (edited) Nie ,są jeszcze razbory klinowe. Lecz najpewniej krewety gubią jajeczka bo cały czas coś dłubię| Edited July 7, 2013 by Lukasz-odkrywca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Małe krewecie mają ok. 2mm. Pewny jesteś, że nie ma maluchów, ew., że ich razborki nie wcinają ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz-odkrywca Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 Jestem pewien ,że maluchów nie ma .Według mnie za często chyba gmeram a one się boją . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 Według mnie za często chyba gmeram a one się boją . Osobiście w to wątpię, jeżeli samice nie gubią jaj w podróży pocztą, to grzebanie w akwa raczej bardziej stresujące nie jest, no chyba że masz wyjątkowo lękliwe osobniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz-odkrywca Posted July 7, 2013 Author Share Posted July 7, 2013 Czyli myślisz ,że krewety mogą się bać rybek lub parametry nie odpowiadają ? Wiem tylko tyle ,że pH: 7,8 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 PH w sumie dość wysokie, ale ja obstawiam raczej zjadanie maluchów przez razbory lub to, że gdzieś się pochowały-pokaż baniak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted July 7, 2013 Share Posted July 7, 2013 "Urodzone" krewetki są bardzo malutkie, żeby je zobaczyć trzeba mieć dobre oko, ja myślę że albo małe zostały zjedzone, albo dobrze się ukryły i zobaczysz je dopiero za jakiś czas jak podrosną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz-odkrywca Posted July 8, 2013 Author Share Posted July 8, 2013 Młode odnalezione , jednak po sprawdzeniu akwarium tyle ile mogłem bez wkładania łap zauważyłem pdaniętą samicę z całym brzuszkiem jaj. Czy razbory mogły zamęczyć samicęz jajkami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwaman Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 TAK! Krewetki są na tyle delikatne, że nie należy ich trzymać z takimi rybami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts