Seba111 Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Witam miałem już gotową obsadę , ale zmieniłem plany , na pewno chce glonojady , kirisy oraz apistogrammy . I nie wiem co jeszcze fajnego wrzucić Jakies poropozycje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted July 22, 2013 Author Share Posted July 22, 2013 Wymyśliłem sobie , że obsada będzie taka : bystrzyk amandy -> 25-30 szt. ostosek/piskorek (raczej piskorek) -> 12szt. kirys pigmejski/julli (raczej julli) -> 6szt. pielegniczka kakadu -> 12 szt. Taki jest mój nowy pomysł na obsadę , do tego dołożyłbym jeszcze krewetki red cherry lub Shirakura . Tylko nie wiem ile . No i odkąd mam rośliny to przedwczoraj zauważyłem armię ślimaków :/ Martwi mnie to i chce się tego pozbyć , czyli muszę kupić Hellenkę nie ? I ile na baniak 300 l kupić , żeby skutecznie posprzątały ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted July 22, 2013 Share Posted July 22, 2013 12 pielęgniczek kakadu? Raczej 12 kirysków. A pielęgniczek 6, 2 +4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 Dlaczego tylko 6 ? A jak dam 12 kirysów i 12 piskorków to będą miały miejsce na dnie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted July 27, 2013 Author Share Posted July 27, 2013 Odświeżam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 27, 2013 Share Posted July 27, 2013 Albo kiryski, albo piskorki.12 pielęgniczek kakadu to chyba żart.Jeżeli baniak ma te 120cm to możesz spróbować z 3+5 kakadu.Obawiałbym się o życie H. amandae przy wyrośniętych kakadu. Kakadu mają spore pyski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 Kirysy albo piskorki tak ? Rozumie zeby miały wiekszą przestrzeń . Która z nich lepiej oczyszcza dno ? I ile ich mogę mieć Liczę na to , że kakadu nie zjedzą moich bystrzyków I jestem zmuszony kupić bocje , bo ślimaków w cholere mam ;/ Ile zakupić na baniak 300; ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 25, 2013 Author Share Posted August 25, 2013 Panowie pomoże ktoś ? Myślałem , żeby kupić 3 bocje oraz 3 ślimaki Hellenka A co z resztą obsady ? Pomocy.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted August 25, 2013 Share Posted August 25, 2013 Jaki biotop planujesz ? jakie byś chciał mieć tam ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 25, 2013 Author Share Posted August 25, 2013 Celuje w BW Takie ; bystrzyk amandy -> 25-30 szt.ostosek/piskorek (raczej piskorek) -> 12szt.kirys pigmejski/julli (raczej julli) -> 6szt.pielegniczka kakadu -> 12 szt. Na razie chce kupić 3 helenki oraz 3 bocje , niech wytępią ślimaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted August 25, 2013 Share Posted August 25, 2013 (edited) Czemu aż 12 pielęgniczek ?! przecież to absurd. W czym Ci przeszkadzają ślimaki ? ja miałem plagę kiedyś i wpuściłem dwie Helenki na akwarium o poj. 98l i po miesiącu był spokój, nie kupuj bocji. Pewnie standardowe akwarium, moim zdaniem będzie pusto, ogólnie skromna obsada jeśli chodzi. Z kakadu " daj, że spokój ", 2+4 będzie jak najbardziej w sam raz. Od siebie taką obsadę : 1+1 P. scalare lub nawet dwie pary 2+6 A. agassizi 20 Corydoras panda 40 P. axelrodi I był by cud miód. Będzie " dużo rybek ". będą ławice, będzie super. Edited August 25, 2013 by NFSMW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 26, 2013 Author Share Posted August 26, 2013 Teraz to już sam nie wiem co z tym zrobić , tutaj piszą , że skalary będą miały konflikt z neonami , dlatego wybrałem bystrzyki .. Zamiast kirisów też dobrze prezentuje się piskorek ;d Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted August 26, 2013 Share Posted August 26, 2013 Neonów Czerwonych raczej Skalary nie będą w stanie " ciachnąć " Akwarium już zalane ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 Akwarium juz zalane od 7 Maja 2013 godz. 22:00 Korzenie są , szyszki i roślinki .. Od paru dni zauważyłem , że na korzenia robią mi się glony ;/ Nie kupiłem tych bocji ani hellenek. Ile kupić hellenek ? I myślę co z tą obsadą .. albo piskorki albo kiryski .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Śluzowce same zejdą. Kup Helenki, dadzą sobie lepiej rade niż bocje a bocje i tak byś musiał oddać. Pokaż fotkę baniaka, bo jakoś w galerii nie mogę znaleźć a kurde takie szkiełko to już " coś " Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 Zdjęcia Szyby nie umyłem po wczorajszej podmianie jak co Na ostatnim zdj te glony . No nie mogę się zdecydować . Czy bystrzyki czy neonki -> neonki mi się bardziej podobają w sumie ;D A jak neonka to jaka odmiana ? klasycznie niebieski z czerwonym ? Teraz piskorki lub kiriski m kurde i tu też problem bo to i to mi się podoba .. Co lepiej dno czyści ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 (edited) Bierz Neony Czerwone, Skalary wtedy nie będą miały na nich ochotę Kiepściutko w akwarium, zrób jakieś czarne tło, DUŻO DUŻO DUŻO szyszek i liści ! tak żeby praktycznie piachu nie było widać. Rośliny to ja bym sobie odpuścił, jedynie rzęsa lub pistia. Ja bym wybrał kiryski < dolej wode > Edited August 27, 2013 by NFSMW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 Roślinki takie w sumie mogą być z tego co czytałem , pistia będzie na pewno . Co do szyszek i liści to będę ogarniał Co do wyglądu też , narazie tak to dałem , bo nie mam pomysłu jak korzenie ułożyć . Co do wody to czeka 20 litrów już , wieczorem będę dolewał . Jakieś jeszcze rady ? Skalary będą bardziej miały ochotę na bystrzyki ? Przecież one są większe niż neony Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 Korzenie są w miarę ładnie ułożone, ino tak jak pisałem, jest pusto. Ogarniesz liście, szyszki to będzie super możesz również popolować na gałęzie dębu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 Szyszki i liście zamówiłem , będą pewnie pod koniec tygodnia , a do lasu się muszę wybrać .. Tylko , że teraz mało czasu mam bo pracuje do 16-17,a wieczorem już się nie chce iść Co myślisz o takim zestawie ? 1-2 pary skalarów 40 neonów 2+6 A. agassizi piskorki zamiast kirisków ? Co bardziej jest pożyteczne ? ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
NFSMW Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 (edited) Ogólnie będzie ok, ino poczytaj sobie o psikorkach czy one nadają się do pozostałej obsady, jeśli będzie ok to sobie je sprawa. Ja osobiście nigdy bym ich nie kupił, podobają mi się kiryski a czy pełnią rolę sprzątaczy w BW ? nie wiem, raczej w BW się nie sprząta Edited August 27, 2013 by NFSMW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 Heheh BW - burdel wodny Poczytam i zdecyduje , a jeśli by były ok to ile sztuk ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkonosz Posted August 27, 2013 Share Posted August 27, 2013 (edited) piskorki zamiast kirisków ? Co bardziej jest pożyteczne ? ;] Kirysy lepiej pasują do tej obsady, a jeśli chodzi o to, które są bardziej pożyteczne to nie do końca wiadomo jaki chcesz mieć z nich pożytek Edited August 27, 2013 by karkonosz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 Żeby te resztki jedzenia co spadną , żeby się nie marnowały Fajnie wyglądają te piskorki , no ale nie wiem co jeszcze zrobię .. A ile bych ich mógł mieć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted December 13, 2013 Author Share Posted December 13, 2013 Odświeżam temat , bo mam parę pytań jeszcze . 2+6 A. agassizi 20 Corydoras panda 40 P. axelrodi Witam aktualnie w moim baniaku jest burdel , mam 40 neonów i przez moją głupotę po pozwoliłem bratu dać mieczyki i gupiki i teraz mam tego po 40 małych i muszę się tego jakoś pozbyć . Mam dylemat czy A. agassizi czy A.kakadu . Ale raczej agassizi . Z tego co rozumie to musiałbym kupić 2 samice i 6 samców ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts