czarek15715 Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Mam pytanie. Jakie rybki zjedzą rybkę która zdechła? Ważne to dla mnie ponieważ chce aby wszystko przebiegało w akwa jak najbardziej naturalnie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Jeśli rybka zdechnie to znaczy, że coś jest źle. A jeśli już zdechnie to trzeba ją wyłowić jak najprędzej, a nie ją zostawiać, ponieważ podczas procesu rozkładu zużywa się tlen, co oznacza, że mogą umrzeć Ci kolejne rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Pobieranie tlenu też jest, ale to najmniejszy problem. Wytwarza się wiele trujących związków, takie np. NO2, NH3/NH4. I może zostać zachwiana równowaga biologiczna co grozi katastrofą. Akwarium nie jest tak rozbudowanym ekosystemem jak jezioro czy rzeka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuroi Kitsune Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Mój jeden glonojad się zainteresował kiedyś zdechłymi rybkami, zanim zdąrzyłam taką wyłowić to już ją konsumował w najlepsze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Jeżeli zdechła rybka padła np. z powodu pasożytów układu pokarmowego, teraz glonojad może być ich nosicielem. Różnie bywa... Najlepiej zdechłą rybę wyłowić jak najszybciej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts