Jump to content

Przezroczyste rośliny, ciemniejące mchy

Share

Recommended Posts

Witam,

Mam roślinki zakupione w sklepie internetowym, pozadzone z 5 dni temu. Brak zwierzaków.

Dane:

- akwarium 200l na ziemi ogrodowej, wysokość 40 cm,

- oświetlenie 0,4 W/l z odbłyśnikami,

- obecne parametry : NO3 - 0,

pH - 7,5 - 8 (dwie skale z zooleka widać różnią się),

Gh - 12

Kh - 10

(początkowe parametry: Gh ok. 18, Kh ok. 16). Mimo zmiękczaniem Purolite H - pH nie chce spaść.

Pierwszego dnia wszystko ładnie bąblowało. Następnego już nie było bąbli, a przez kolejne dni roślinki marnieją - robią się przezroczyste. W 4 dni dość mocno zmarniały. Nie wiem w jakich warunkach wcześniej przebywały.

Wczoraj na szybko kupiłem nawozy i dziś rano podałem makro red,żelazo, K+ i węgiel w płynie.

Objawy: Vallisneria spiralis : wszystkie liście zrobiły się przezroczyste, wychodzą pojedyncze nowe.

Echinodorus amazonicus - lekko żółte liście i przeztoczyste

Heternanthera zosterofolia - od dołu mocno zmarniała, liście przezroczyste i brązowe, wypuszcza sporo korzeni,

Glosia - brak objawów

Anubias - żółte i przezroczyste niektóre liście

Mchy (peacock i willow moss) - robią sie ciemne, lekko brązowe.

Mimo podania makro - tesy NO3 nadal pokazują 0 ? Czy rośliny mogą tak szybko zjadać azot ? (Podałem 5 ml makro red aqua artu). Z tego co wyczytałem, to mogą być niedobory makro, ale myślałem, że na ziemi to z pierwszy tydzień obejdzie się bez nawozów.

Ktoś wie jaki jest powód takiego stanu roślinek?

Fotka echinodorusa: post-13793-0-88682400-1372839673_thumb.jpg

Edit: oświetlenie 2x39 W : Aquarelle i Master (10000K i 6500K).

Edited by tomjan

Nic złego się nie dzieje, rośliny się po prostu aklimatyzują; nurzaniec odbije Ci bardzo szybko, zwłaszcza że masz ziemię pod spodem ( u mnie w trwało to jakieś 2-3 tygodnie), to samo się tyczy żabienic czy anubiasów. Osobiście po ostatnim restarcie, pod korzenie żabienic, kryptokoryny i nurzańców, wsadziłem po tabletce Tetra Plant Crypto, przy normalnym nawożeniu mikro Easy Life, laniu EC (na 120 litrów daję 3-4 ml) i Planta Gainerem; rośliny po kilka liści straciły, ale już wypuszczają młode pędy, i zaczynają się robić soczyście zielone. Zatem spokojnie, daj im nieco czasu na zaaklimatyzowanie się ;)