gorszy_997 Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 (edited) Witam serdecznie, mam bardzo poważny problem, w moim aqwa problem dotknął 4 rybek: Labeo, otosek żółty, neon innesa i glonojada. Nie wiem co jest labeo, leży na dnie na boku nigdy tego nie robił, należy do bardzo ruchliwych, otos leży na dnie na plecach, szybko oddycha, glonojad podobnie - dno i oddycha bardzo wolno, zmian skórnych nie zaobserwowałem . Pytanie co to może być. Jak zawsze rano nakarmiłem rybki, możliwe, że zrobiłem błąd, nakarmiłem je mrożonką, zawsze rozmrażam ją w wodzie z akwarium, nalewam do kubeczka, czekam aż odmarznie i porcjami podaję (mam więcej rybek niż tylko te 4 ) zjadły z apetytem . Do tego wymieniłem dziś butle do co2 gdyż mi się skończyła, żadnej ingerencji w wodę . Od razu po zaobserwowaniu owego zjawiska z rybkami podmieniłem 20 l wody, którą zawsze mam odstaną w specjalnym do tego przygotowanym zbiorniku. A dodałem do akwarium dosłownie 5 kropel baktosanu . Proszę o pomoc. Akwarium 112 l ex 700 squba 150 w temp 26 *C parametry wody ok Butla Co2 bimbrownia napowietrzacz Luna: Dziel jakoś zdania, Twoje wypowiedzi będą bardziej czytelne. Edited July 4, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Uzupełnij informacje z mojego podpisu. Ps. Glonojad a nie glon jad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorszy_997 Posted July 2, 2013 Author Share Posted July 2, 2013 (edited) Roślinność kryptokoryna nurzaniec rogatek wgłębka pistie ph 7.6 kh 10 /, Kirysek Julii/1/, Piskorek Kuhla/2/, Neon Innesa/5/, Zwinnik Blehera/1/, Danio Choprae/2/, Zbrojnik Zielony/1/, Mułojad/2/, Grubowarg Kosiarka/1/,/, Labeo Dwubarwny/1/, 1/, Przeźroczka Indyjska/1/, Kirysek Czarny/1/, Molinezja Żaglopłetwa/2/, Otosek Przyujściowy/1/, Mieczyk Koi/1/, Wielkopłetw Wspaniały/1/, Krewetka Amano/3/, /, Ślimak Helena/1/, /Świecik/1/, Bojownik Syjamski/1/, Bojownik Samica/1/, Glonojad Syjamsk-albinos/1/, Glonojad Syjamski power glo flora glo 2x20 150 w ogrzewanie co2 bimbrownia chemia profilaktycznie kilka kropel preparatu na glony algu min 1x na podmiana nawóz żelazo i clasic i stosowałem abioseptyne do dezynfekcji jedzenia i ten raz tego nie zastosowałem wg mnie cos nie tak z jedzeniem ale jak można pomóc przeznaczenie zbiornik towarzyski . temp wody 26 *C 112 L Edited July 2, 2013 by gorszy_997 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Co jaki czas podmieniasz wodę? Obsada tragiczna, praktycznie wszystko do wymiany. Mogą to być oznaki zatrucia. Czy na ciele ryb są jakieś oznaki choroby? (białe plamki, kropki, itp.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorszy_997 Posted July 2, 2013 Author Share Posted July 2, 2013 (edited) Nie żadnych zmian skórnych (poza delikatnym zaczerwienieniem w okolicach skrzeli i labeo jest jak by troszkę bledszy). Najpierw zaczęło się od neonków, są troszkę blade i początkowo pływały głowami w dół ale tylko neonki . Nowe zjawisko sprzed chwili - leży mułojad na plecach na dnie ale oddycha, tak nagle go wzięło, w takim tempie do rana stracę wszystkie rybki chyba, że rano im przejdzie . Jaki czynnik mógł zadecydować o tym zachowaniu moich ryb A czemu obsada tragiczna? Napisz na priva, bo z tego zaraz zrobi się dodatkowy temat i cel obecnego przekształci się w debatę nad tym jaką mam nieudaną obsadę od kilku lat. Ps. wodę wymieniam raz na 1.5 tygodnia, woda stoi zawsze w specjalnym baniaku tak ok tydzień przed wlaniem i do uzdatniania stosuję aqua safe . Edited July 4, 2013 by Luna Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 parametry wody ok Nie ma czegoś takiego. Testy! NO2, NO3, NH3/NH4 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorszy_997 Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 (edited) Tetra 6 w1, nie będę się kłócił tak jest napisane na opakowaniu i to przepisałem . Mniejsza z tym nie to jest meritum sprawy, dziś padły : labeo i mułojad. Do tego coś się rozprzestrzenia dalej. Dziwne zachowanie świecika - pływa przy lustrze na boku. Kirysy - mała ruchliwość. Molinezja żaglopłetwa uderza o pokrywę, już też jej mało co zostało . Co mam robić, jakaś chemia? Przenieść je do innego zbiornika? Oglądałem ciała rybek nie było znaków jakiś szczególnych . Pomocy! no3 10 no2 0 gh 8 kh 15 - mieszkam w Bydgoszczy, kijowa woda. ph 7.6 cl2 0 Luna: Ostrzeżenie za pisownię. Dziel zdania, piszesz chaotycznie i sam utrudniasz w ten sposób rozpoznanie problemu. Nie używaj caps locka i miliona wykrzykników. Nie krzyczymy tu na siebie. Edited July 4, 2013 by Luna Ostrzeżenie - pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Napisałeś "Butla CO2 bimbrownia". To znaczy podajesz dwutlenek z zacieru czy z butli ciśnieniowej...? Kontrolujesz jakoś to podawanie? Dokupiłeś ostatnio coś nowego (ryby, rośliny, dekoracje)...? Zmieniałeś podłoże, aranżację...? Wodę wymieniasz (całość), czy podmieniasz (część)...? Zdjęcia zbiornika i ryb mogłyby być jakąś wskazówką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Objawy wskazują na zatrucie Nie wlałeś za dużo nawozu? Co im dajesz do jedzenia, że to odkażasz? Butlę nasz do CO2 czy DIY? CO2 masz z pewnego źródła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorszy_997 Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 (edited) Przyczyna nieznana wszystko ok po zejściu mojego ulubionego labeo i mułojada wszystko wróciło do normy . Co2 jak napisałem z bimborwni chyba że nie wiesz co to znaczy . Luna o co ci chodzi polonistą jesteś czy coś bo forum w którym byle kolo przywala się do kogoś nie jest wcale fajne ani pomocne skoro sapiesz się o jakieś błędy to może powinieneś do polityki iść na ministra oświaty jak Giertych !!! Weź sobie tą rade do serca ......... Regulamin 6.1. i Regulamin 4. +7. Coś jeszcze chciałeś dodać? Kulturę się wynosi z domu, pokaż że ją masz. Mapet Edited July 4, 2013 by Mapet Regulamin 6.1. i Regulamin 4. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted July 5, 2013 Share Posted July 5, 2013 Co2 jak napisałem z bimborwni chyba że nie wiesz co to znaczy . Wolałam dopytać, żeby dobrze zrozumieć, ale skoro wszelkie pytania są dla ciebie irytujące... Na wiele z nich nie odpowiadasz (nie tylko moje), to po co prosisz o pomoc...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts