Martusia86 Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Tak jak w temacie. Czy łupki nie zmieniają parametrów wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 To zależy, a konkretnie to:Oczekujesz pomocy?Podaj podstawowe parametry akwarium:-wielkość zbiornika oraz okres jego funkcjonowania-obsada w akwarium-oświetlenie, filtracja, ogrzewanie-parametry wody - temperatura, GH, KH, PH-roślinność-podawana chemia taki przykład Do jakiego akwa, jaki łupek ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted July 2, 2013 Author Share Posted July 2, 2013 (edited) Hmm myślałam że te informacje to tylko w przypadkach np. chorób :-P Do akwarium 112l, 25l i 10l. Zdjęcie łupka zrobię jutro, bo nie wiem jaki, kolor czarno - szary. Ogólnie żadnej rybie ani red cherry czy red rili nie zaszkodziło, ale niestety crystalki padły i szukam przyczyny. Edited July 2, 2013 by Martusia86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 2, 2013 Share Posted July 2, 2013 Ogólnie żadnej rybie ani red cherry czy red rili nie zaszkodziło, ale niestety crystalki padły i szukam przyczyny. CR potrzebują wody z niskimi twardościami, najlepiej RO. Łupki mogły podnieść twardość i co za tym idzie spowodować zgony CRek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted July 2, 2013 Author Share Posted July 2, 2013 No i wszystko jasne, dziękuję za pomoc. Mieszam Ro z kranówką, ale po włożeniu łupków nie miałam ostatnio czasu mierzyć parametrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Zależy jaki łupek... filitynowy nie podnosi twardości. Najlepiej sprawdzić octem i temat uwalniania wapnia będzie rozwiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 Od razu jak dostałam łupki polałam je octem. Nie zareagowały na ocet, nic się nie pieniło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Testy na pienienie się skał nie są dobrymi testami.Jak masz RO to możesz wykonać porządne testy.100% RO - mierzysz parametryWkładasz kamień - mierzysz parametry po 24 i 72hI już wiesz czy kamień zatwardza, czy też jest neutralny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Zależy jaki łupek... filitynowy nie podnosi twardości. Najlepiej sprawdzić octem i temat uwalniania wapnia będzie rozwiany. Nie był bym tego taki pewny, że nie podnosi. Poza tym test octowy nie wykazuje wszystkich związków podnoszących twardość, jedynym w pełni wiarygodnym sposobem jest wykonanie testów na Gh i Kh wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 Ok, zrobię taki test z wodą demineralizowaną i sprawdzę czy parametry się zmienią. Dziękuję wam za pomoc Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts