Jump to content

Problem ...

DarthTom
 Share

Recommended Posts

Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować co też pojaiwło się w moim akwarium ? Na powierzchni wody pojawiła się cieniutka warstwa przypominająca zacieki paliwa w kałuzy :( Taka leciutka i cienka zawiesina. Akawrium ma około 4 miesięcy - 160 litrów oświetlane 8 godzin dziennie 2x 30 W. Musze na około 3 tygodnie zostawić akwarium prawie bez opieki (raz w tygodniu karmienie i ewentualine obsługa filtra) a nie wiem czy problem nie spowoduję większych kłopotów :( Z góry dzięki za wszelką pomoc.

• 1 month later...

Jest to kożuch bakteryjny,zupełnie niegroźny.

Hmmm ... Może faktycznie niegroźne (jeśli to faktycznie to) ale paskudne jak cholera :)  Straty po powrocie z wakacji to jedna razbora i niestety bojownik :( Szkoda ... ale w sumie akwarium nie wyglądąło tragicznie.

Jakoś się tego korzucha pozbywać czy ignorować i samo się "rozejdzie" ?

• 3 months later...

Wylot filtra skieruj na to. Rozbije.

Niestety okazuję się że działa ale tylko na krótką mete.. w sumie raz w tygodniu i tak czyszczę na powierzchni wody ... Zastanawiałem się nad wymianą filtra bo niestety mój nie ma mozliowści podłączenia dodatkowego wylotu powietrza, a może to poprawiło by sytuacje...

Będe wdzięczny za jakieś kolejne rady ...