Jump to content

Pomoc w nawożeniu.

Share

Recommended Posts

Witam. Niedawno kupiłem kilka:

-Bacopa monieri

-Ludwiga preuviana

-Hygrophila thailand

-Trawa akwariowa

Jaki nawóz polecacie do tych roślinek? Myślałem nad kupnem Symfoni złotej z allegro. Wydaje mi się dobrym środkiem.

Parametry:

Akwa 112l, 2x18 6500k (wiem, mało), JBL Manado + aquabasis, filtr kubełkowy (zeolit, węgiel aktywny i bioceramika). Tetra aquasafe. Dokładniejszych nie znam.

Chcę zrobić bimbrownie, ale jedno mnie zastanawia czy nie zadusze ryb. Czy będzie to bezpieczne? Inwestuje sporo w dobre karmy i to widać, dlatego się boje. Proszę o pomoc w doborze nawozu i o porade w temacie bimbrowni.

Czym jest "Trawa akwariowa"? Nigdy się z tym nie spotkałem. Mógłbyś podać łacińską nazwę lub jakiś link?

Trawa Valisneria nurzaniec

Kolego, bez wiedzy o roślinach i nawozach, to daleko nie zajdziesz. Nawet nawóz za 100zł nie pomoże Ci jeśli nie będziesz wiedzieć jak go używać.

Nikt nie urodził się z wiedzą o wszystkim. Chce nabrać doświadczenia, dlatego proszę na forum o poradę. Jeśli można wiedzieć, czemu daleko nie zajdę?

Zatem testy na no3 i po4 to podstawa. Sole z allegro, poczytaj o kalkulatorze Zulixa. Sciągni go.

Przeczytaj http://forum.superakwarium.pl/nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html
http://forum.superakwarium.pl/post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582

Zadzwoń do mnie na skypea to wyjaśnię Ci jak to używać i mieszać.

• Like 1

Wg mnie właśnie dla kogoś kto zaczyna najlepszym wyjściem jest nawożenie solami. Akwarium to nie roślina w doniczce - że kupuje się nawóz do surfinii i podlewa raz w miesiącu i ładnie rośnie. 

Poczytaj o kalkulatorze zulixa , metodzie EI i innych - zdecyduj co wybrać. A jak i testy są to już dobra droga do wstępnego ustalenia i obserwacji co się dzieje jak się coś dodaje. I rada - jak zdecyduje się co i i ile się dodaje to co najmniej tydzień się tego trzymamy - potem testy i widać co się dzieje po takich zabiegach z parametrami (oczywiście w tym czasie najlepiej nic nie dosadzać i nie wrzucać kolejnych ryb). I pewnie już wiesz - co robisz 1 czerwca systematycznie może objawić się dopiero 1 lipca :) - cierpliwym trzeba być. 

A ta trawa to z tego nie wiem czy będzie ładny trawnik - to raczej trawa od dołu do góry i potem jeszcze dalej :). Na początku pomyślałem o jakiejś typowo trawnikowej typu Henio. 

• Like 1

Poczytałem, trochę się dowiedziałem i teraz pytania ;p. Czy cotygodniowa wymiana wody jest konieczna? Jeśli tak to ile litrów (112) ? I Czy już teraz tzn. jeszcze bez nawożenia solami - mogę odpalić bimbrownie CO2?

Masz mało światła 0,32W/l, dla Lt ok i cieniolubnych roślin. CO2 przy takim oświetleniu niby niewskazane. Ja bym się wstrzymał. Najpierw nawożenie, później światło. Bacopa nie jest cieniolubna. Ja stosowałem co2 w 96l przy 0,37W/l ale od razu z nawozami. Dołożyłem jeszcze 18W i dopiero pow. 0,5W/l te fajniejsze rośliny zaczęły rosnąć.

Zatem poczekaj, uzupełnij wiedzę, bo zagazujesz lub zamordujesz ryby i będziesz mieć pretensje.

Ja podmieniam 20l co tydzień w normalnych warunkach ( czyli nie ma innych potrzeb) - a podmiany są konieczne - bez podmian woda staje się ściekiem. A CO2 - zanim się zmontuje minie kilka dni - silikon musi zastygnąć i nie ma co się spieszyć -  lepiej dłużej i dokładniej niż żeby po 2 dniach okazało się że jest nieszczelne albo że wysadza wężyki - polecam wężyki z worków do cewnikowania w aptece - wężyk zakończony plastikowym stożkiem - nie ma szans żeby zostało wyrwane z nakrętki pod ciśnieniem. 

CO2 po podłączeniu - jeżeli makro i micro są i nic niczego nie blokuje zużyją się szybciej niż bez CO2 (o ile światełko na to pozwoli)  - to tylko przyśpieszy ich zużycie.

CO2 zmniejszy PH - jeżeli jest to pożądane to nie ma na co czekać. - Test na CO2 JBL to 40zl - można zainwestować i spać spokojnie - u mnie 24/7 i nie ma żadnych oznak przyduchy - co2 waha się od 10 do ponad 20. 

Edited by karwos00