Arturooo_94 Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 Ostatnio szperałem po internecie i znalazłem coś bardzo dziwnego mianowicie: Triops longicaudatus Przekopnica długowidełkowa a tu jest stronka o tym Dziwnym żyjątku http://www.man.poznan.pl/~dominito/triops/triops.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 takie cos to widzialem na allegro podobno fajnie czyszcza dno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 Ale powiedzcie czy nie ciekawe??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 czadowe gdzie to można kupić? agresywne to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 do wielkopletwa:takie cos na allegro znajdiesz na bank i to nie jest agresywne ale wrecz przeciwnie bo sa pozyteczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 aaa... w tym artykule pisało, że na allegro no i znowu mam o czym myśleć chyba sobie takie strzelę do 38l ps# najpierw napaliłem się na krewetki - kupiłem w niedługim czasie na raki - jednak okazały się trudno dostępne - teraz to znalazłem na allergo -- ciekawe co mi później strzeli do głowy ps# można to z krewetkami trzymać? jak tak dalej pójdzie to 38l nie będzie już BW z krewetkami tylko [38L] Skorupiaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 i znowu cos nowego w akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 A ja czytałem ze są agresywne i nie nadają się do hodowli z rybami, a szkoda bo o tym samym myślałem . I 38l to dla nich za dużo powinny mieć ok kilka litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 ale... dadzą radę ciekawe czy one muszą żyć w wysychającym akwa i jak będą współgrać z krewetkami.... a może dla nich kula? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 myślę że nawet wyjątkowo dla nich może być kula ale z bardzo drobnym piaskiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 żyją b. krótko, więc kula (chyba) nie zdąży im krzywdy zrobić później spuszczasz wodę, za tydzień nalewasz i znowu masz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted May 6, 2009 Author Share Posted May 6, 2009 w tym tekście znalazłem wzmiankę o zbiorniku: Zbiornik do wykluwania powinien być mały. Moim zdaniem ideałem jest małe akwarium lub plastikowy tzw. faunabox o pojemności kilku lub kilkunastu litrów. Zbiornik taki napełniamy niewielką ilością przygotowanej wody (najwyżej 3 litry) do wysokości kilku centymetrów. Wody powinno być niewiele, bo w zbyt dużej jej objętości larwy będą miały problem ze znalezieniem pokarmu i mogą paść z wycieńczenia. Napowietrzanie nie jest potrzebne - w zupełności wystarczy naturalna wymiana gazowa między wodą i powietrzem. Zdecydowanie niewskazana jest obecność filtra, ponieważ każdy, nawet najdelikatniej działający, będzie wywoływał niepotrzebny ruch wody, który będzie męczył larwy, a ponadto może je zasysać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 Ciekawe zwierzątko Szkoda, że mam na nie za duże akwa ; p Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 temat o tych zwierzątkach był już poruszany na forum http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=20&t=856&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=toys4boys Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted May 8, 2009 Author Share Posted May 8, 2009 No to sorki szukałem czy było ale nie znalazłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts