Jump to content

Gurami- parka

Xenonex
 Share

Recommended Posts

Witam, mam problem z moimi gurami.Mam w akwa samca gurami mozaikowego, a niedawno (ok. tydzień temu) dokupiłem mu samicę gurami niebieskiego. Pierwszy tydzień nic takiego się nie działo, ale potem samica zaczęła ganiać samca i obgryzać mu płetwy :( .Od razu gdy to zobaczyłem, oddzieliłem ją od samca. Aha i warto jeszcze dodać że ganiała trochę molinezję złotą. Pomocy, co robić?

Poco człowieku łączysz gurami mozaikowe z marmurkowym. Gorzej to wygląda i słyszałem,że takie ryby trudniej łączą się w pary. Powinny być raczej nie w parach,a w haremach tylko wszystko to zależy jakie masz akwarium. Są to piękne i majestatyczne ryby,które powinny wg. mnie mieć minimum 100l akwarium i nie przerybione,gdyż lubią spokój i powoli płynącą wodę,a w pewnej części osłoniętą od światła.  Jeżeli chcesz na tym i jakimkolwiek forum otrzymać składną i kompetentną odpowiedź to podaj litraż,parametry wody,oświetlenie,filtracja,obsadę ryb itp.,bo może w tym być problem.

Pozdrawiam p.Agassiza

Gurami marmurkowe (sumatrzańskie) są dosyć agresywne w czasie tarła/opieki nad ikrą i wymagają sporego akwarium. W moim 126 l było b. ciasno. Gdy nie było gniazda to było ładnie i spokojnie. Gdy samiec zbudował gniazdo samiec nie pozwalał podpłynąć bliżej niż 50 cm.

Xenonex, dnia 27 Cze 2013 - 13:08, napisał:

Nie mam marmurkowych z mozaikowym, tylklo niebieski z mozaikowym. Może zanim odpowiesz przeczytaj tamat chociaż raz :-|

Ręce opadają ty poczytaj trochę o tym co chcesz mieć w akwarium lub chociaż co już masz.

Jakie odmiany kolorystyczne zaliczają się do Gurami dwuplamistego Trichopodus trichopterus wiesz?

Bo czy ktoś ci napisze gurami złote , niebieskie , marmurkowe to wciąż tan sam gatunek ryby.

A Gurami mozaikowe czy inaczej też perłowe Trichopodus leerii to inny gatunek .

Poczytaj też czy te gurami można łączyć w pary czy czasem nie powinny mieć partnerów ze swojego gatunku .

Bo rozumiem z twojego pierwszego postu że chciałeś mieć tzw. parkę jak mąż i żona. :)

Edited by MCU

Xenonex-google nie gryzie,a ja nie jestem zdania,aby łączyć dwie różne ryby w pary,gdyż potem wychodzą o ile w ogóle wychodzą kundle/hybrydy.

MCU- dzięki ,że wytłumaczyłeś za mnie to o co mi chodziło. Taka odp. Xenonexa może być chyba tylko informacją o braku wiedzy o hodowanych przez Niego rybach . Szkoda,bo mozaiki są naprawdę piękne i nalezą do moich ulubieńców.