Adrian85 Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Witam Tak się ostatnio zainteresowałem tematem sumpów, kominów i grzebieni w akwariach. Wadą rozwiązania z kominem i grzebieniem jest to, że brudna woda zasysana jest z akwarium górą, a nie dołem jak w filtrach kubełkowych. Przyszedł mi do głowy jeden pomysł. Gdyby zamiast grzebienia zastosować otwór fi ok. 20mm. (patrz po lewej) Do otworu przykręcić kolanko i rurkę, (po prawej) na końcu rurki sitko (kolor zielony) tak jak to w filtrach kubełkowych. To powinno spowodować, że możemy zastosować sump, ale zasysanie wody mamy z dołu akwarium. Na fioletowo zaznaczyłem rurkę zasilającą sumpa. Taką plastikową rurkę możemy zawsze rozkręcić i wyczyścić. Można zamiennie stosować filtr kubełkowy i sump. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Adrian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 (edited) Nie uważam żeby zabieranie wody z powierzchni było wadą. Nie zbiera się korzuch bakteryjny, a jeżeli wylot wody przefiltrowanej skierowany jest lekko w dół, woda w zbiorniku i tak jest mieszana. Natomiast wadą twojego rozwiązania jest to że w przypadku braku zasilanian woda non stop będzie przelewać sie do sumpa. A ten w końcu przebierze... Edited June 27, 2013 by hanuer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian85 Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 Natomiast wadą twojego rozwiązania jest to że w przypadku braku zasilanian woda non stop będzie przelewać sie do sumpa. Można zrobić odpowietrzenie, albo poprzez nawiercenie kolanka, lub nie dawanie drugiego kolanka, niech woda się wlewa do komina Woda nie spadnie poniżej dolnego poziomu, wywierconego otworu w szybie. Ma to jeszcze jedną zaletę, przy zastosowaniu zaworu, można spowodować, że poziom wody w akwarium (w czasie pracy sumpa) będzie wyższy niż sam otwór - wolne przelewanie, lub całkowicie zamknąć zawór i poziom wody podnieść do totalnego maxa - 5mm do górnej krawędzi akwarium. Wada jest taka, że jest dodatkowa rurka w akwarium. Piszę tak, bo planuję zakup bardzo dużego akwarium (800-1700l) i to ma być zakup na lata. Chciałbym mieć dużo możliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Są już gotowe rozwiązania. Poszukaj pudełka przelewowego Tunze z zasysaniem z dna i tematów sumpa/komina z zasysaniem z dna. Przy kominie o wiele prostszym rozwiązaniem jest wklejenie dodatkowej szyby tak by woda była zasysana właśnie z dna, a nie górą - podwójny komin. Jak dobrze dobierzesz wielkość szczeliny (tej zasysającej z dna) to przelew będzie zarówno górą jak i ssanie z dna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts