Jump to content

Nowy rodzaj grzebienia - do komina i sumpa

Share

Recommended Posts

Witam

Tak się ostatnio zainteresowałem tematem sumpów, kominów i grzebieni w akwariach. Wadą rozwiązania z kominem i grzebieniem jest to, że brudna woda zasysana jest z akwarium górą, a nie dołem jak w filtrach kubełkowych. 

Przyszedł mi do głowy jeden pomysł. Gdyby zamiast grzebienia zastosować otwór fi ok. 20mm. (patrz po lewej) Do otworu przykręcić kolanko i rurkę, (po prawej) na końcu rurki sitko (kolor zielony) tak jak to w filtrach kubełkowych. To powinno spowodować, że możemy zastosować sump, ale zasysanie wody mamy z dołu akwarium. Na fioletowo zaznaczyłem rurkę zasilającą sumpa. 

Taką plastikową rurkę możemy zawsze rozkręcić i wyczyścić. Można zamiennie stosować filtr kubełkowy i sump. 

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Adrian

post-17520-0-55047800-1372246964_thumb.png

Nie uważam żeby zabieranie wody z powierzchni było wadą. Nie zbiera się korzuch bakteryjny, a jeżeli wylot wody przefiltrowanej skierowany jest lekko w dół, woda w zbiorniku i tak jest mieszana. Natomiast wadą twojego rozwiązania jest to że w przypadku braku zasilanian woda non stop będzie przelewać sie do sumpa. A ten w końcu przebierze...

Edited by hanuer

Natomiast wadą twojego rozwiązania jest to że w przypadku braku zasilanian woda non stop będzie przelewać sie do sumpa.

Można zrobić odpowietrzenie, albo poprzez nawiercenie kolanka, lub nie dawanie drugiego kolanka, niech woda się wlewa do komina :)

Woda nie spadnie poniżej dolnego poziomu, wywierconego otworu w szybie.

Ma to jeszcze jedną zaletę, przy zastosowaniu zaworu, można spowodować, że poziom wody w akwarium (w czasie pracy sumpa) będzie wyższy niż sam otwór - wolne przelewanie, lub całkowicie zamknąć zawór i poziom wody podnieść do totalnego maxa - 5mm do górnej krawędzi akwarium. 

Wada jest taka, że jest dodatkowa rurka w akwarium. 

Piszę tak, bo planuję zakup bardzo dużego akwarium (800-1700l) i to ma być zakup na lata.  :mrgreen:  Chciałbym mieć dużo możliwości. 

Są już gotowe rozwiązania. Poszukaj pudełka przelewowego Tunze z zasysaniem z dna i tematów sumpa/komina z zasysaniem z dna.

Przy kominie o wiele prostszym rozwiązaniem jest wklejenie dodatkowej szyby tak by woda była zasysana właśnie z dna, a nie górą - podwójny komin. Jak dobrze dobierzesz wielkość szczeliny (tej zasysającej z dna) to przelew będzie zarówno górą jak i ssanie z dna.