p.Agassiza Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Witam wszystkich Mam do was pytania gdyż zainteresował mnie biotop Azjatycki. W przyszłości ze względu na to iż kocham rośliny wodne jak i nie ,a także lubię jak ryby mają możliwość pływania w akwarium przypominającym ich warunki naturalne.Wiem,że sklepowe ryby znają w większości akwaria czysto hodowlane,ale nie zmienia to faktu,że przystosowane są pod względem biologicznym bardziej do warunków naturalnych niż tych które nie jedno krotnie są tworzone w akwariach. Przejdźmy może do tematu,a mianowicie,czy ryby takie jak:gurami mozaikowe,brzanki sumatrzańskie,krewetki red cherry i Amano, ,,kosiarki" (jak będę restartował akwa(odległa przyszłość) chcę wziąć właśnie te ryby pod uwagę) zamieszkują naturalnie (chodzi mi najbardziej o brzegi rzek)mocno porośnięte gęsto rosnącymi roślinami,z niewielką ilością cienkich korzeni zwieszających się do wody? Rozumiem,że światło w takim akwarium musiało by być dość mocne,a podłoże żyzne,natomiast woda bogata w składniki odżywcze i oczywiście CO2 ? Jak to ja lubię mocno wyprzedzać rzeczywistość i marzyć czego dowodem może być to iż mam w pewnym stopniu przemyślaną już obsadę. Miały by to być(180l): -1+2 gurami mozaikowe -15-25 brzanka sumatrzańska -xxxxx krewetek red cherry PS.Są w Azji jakieś pielęgniczki ? Gorąco pozdrawiam p.Agassiza . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted June 26, 2013 Author Share Posted June 26, 2013 Jest na tym forum jakiś bystry ,,Azjata"? Czy dla wymienionych przeze mnie ryb odpowiednie będzie akwarium LT? Krewetki red cherry to też te same obszary co gurami i brzanka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Brzanki mogą bardzo chętnie połasić się na długie, ozdobne i bardzo efektowne płetwy gurami, szczególnie samca, a to raczej delikatne ryby, ganiane przez brzanki bd siedzieć w krzakach, tak myśle.Myślę że nie ma żadnych przeciwwskazań do LT, szczególnie jeśli się za to zabierzesz jak trzeba.Co do wystroju to ten topic wyczerpie temat i odpowie na Twoje wszystkie pytania http://forum.superakwarium.pl/topic/7388-akwaria-biotopowe-azja-płd-wsch/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted June 26, 2013 Author Share Posted June 26, 2013 Dzięki za link. Po przeczytaniu stwierdziłem niestety,że brzanki z mozaikami się raczej nie spotkają lecz i tak chyba zrobię tak jak chciałem,czyli LT z wyżej wymienionymi rybami oraz dużą obsadą roślinną i kilkoma cienkimi gałęziami(brzoza i olcha). Mam już taką wizję,że jedna strona będzie taka bardziej mroczna(ciemna),bo zarośnięta nużańcem,pistią i może lotosem,a dodatkowo poprzetykana gałęźmi. Druga strona zbiornika zaś będzie jasna i jak dobrze pójdzie gęsto obrośnięta(rotala,kryptokoryny,bakopa,strzałka wodna oraz nadwódka). Oświetlenie raczej standardowe,a na dno 1,5-3cm ziemi z Biedronki przykryte 3 cm żwirku kwarcowego o granulacji 2-3mm(jasny). Podpowiedzcie mi jeszcze ile muszą schnąć gałęzie dziś ścięte i okorowane pochodzące z żywego ,rosnące i porośniętego liśćmi drzewa (brzoza i olcha). Będą one leżeć na strychu tylko pytanie ile? Mają w najgrubszym punkcie grubość dorosłego małego palca u ręki mężczyzny,a reszta odnóg to już cieniutkie jak palce dziecka patyki. Po wyschnięciu oczywiście kąpiel w solance,a potem moczenie. Po jakim czasie powinny odparować z nich te soki? Wszelkie sugestie mile widziane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts