damianzgierz Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Mam akwarium 92l, działa już od około pół roku. I pojawiają się glony na roślinkach, głównie krasnorosty, ale też niektóre roślinki strasznie marnieją,dziury w liściach, albo nawet czasem takie cale liście przeźroczyste jakby zgniłe. Zastanawiam się czy to może być wina światła, mam 2x18W aquael aquastar i sylvania grolux chyba tak się nazywają. Czy to wystarczające światło? Czy może coś zmienić? Nie nawożę niczym poza kulkami nawozowymi glin-torf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Objawy na roślinach wskazują na braki w nawożeniu. Glony zresztą też. Światło jest OK. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted June 25, 2013 Author Share Posted June 25, 2013 To czym mam nawozić? Żeby było najprościej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Możesz na przykład kupić Aqua Art Classic, Carbo i Macro. Ten pierwszy to nawóz mikroelementowy, drugi to węgiel w płynie, a trzeci - nawóz makroelementowy . Dziury w liściach wskazywałyby na braki potasu, ale zapewne to nie jedyny problem. Najlepiej byłoby zrobić testy wody (NO3, PO4), żeby stwierdzić, czego brakuje. Jak możesz, wstaw zdjęcie całego akwarium i roślin z bliska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Trzeba lać w odpowiednich ilościach i stosunkach. Możesz to robić na wyczucie jeśli potrafisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 To czym mam nawozić? Żeby było najprościej? A kto powiedział że akwarystyka roślinna jest prosta? Najprościej będzie jak zaopatrzysz się w testy kropelkowe na no3 , po4 i fe, polecam z serii sery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Testy na no3 i po4. Później lektura : http://forum.superakwarium.pl/nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html http://forum.superakwarium.pl/post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582 Później mieszanie soli. Generalnie jeśli masz cieniolubne rośliny (adekwatne do ilości światła) to pojawianie się dziur świadczy o brakach potasu. Krasnorosty są efektem nadmiaru DOC - robisz cotygodniowe podmiany ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Krasnorosty są efektem nadmiaru DOC - robisz cotygodniowe podmiany ? Co to ma wspólnego w powstawaniu krasnorostów, DOC? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 Tak co tydzień podmieniam około 30% wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts