wicher111 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 (edited) Witam, mam około 60 litrowy prostokąt, obecnie mam: 2x kirysek spiżowy 2xkirysek pstry 1x kirysek albinos 1xkirysek panda 7x samiec gupika 10x samica gupika kilka młodych gupików 1x spory korzeń, 1 x połówka łupiny kokosa, sporo roślinek (przód i środek niskie, tył wysokie), na dnie żwirek grubości 2-4mm filtr 24h/dobę, światło 1x15W świetlówka 10h/dobę, temperatura od 24-28 stopni, wodę (ok. 1/3) podmieniam w każdy weekend, parametrów wody nie znam, mam pytanie, co mam wpuścić, żeby zredukować glony? generalnie nie ma ich sporo ale widzę, że zaczynają się pojawiać, po tym jak oddałem zbrojnika, a oddałem go bo zauważyłem, że goni kiryski, jak był młody był spokój ale jak podrósł zaczął je przeganiać, do tego stopnia, że bidulki gromadzą sie w jednym kącie więc go bez zastanowienia oddałem, nie byłem świadomy, że glonożerca robił taką robotę. Teraz mam problem, nie chcę dopuścić do rozwoju tego zielonego szaleństwa, proszę więc o radę, kolega zasugerował mi otoski, ale inny kolega mówił, że są bardzo delikatne i że lepiej kosiarkę. Czytałem jednak, że kosiarka też potrafi pogonić małe rybki jak dorośnie. Chcę mieć spokój w akwarium. Nie jestem doświadczonym akwarystą nie chciał bym po kilku dniach pożegnać się z rybkami, proszę o informacje, co do tych otosków lub inne propozycje, dzięki Edited June 22, 2013 by wicher111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelek Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 (edited) Po pierwsze kiryski są stadne i powinienieś mieć 6 szt z jednego gatunku. Po drugie kosiarka potrzebuje znacznie większego akwarium niż Twoje. Jedynie co to otoski. Są one stadne więc tak ok. 6 szt. Parametry wody są ważne pod kątem doboru ryb, jeżeli nie masz testów, to poszukaj na necie parametrów dostawcy wody. Najważniejsze to pH i gH. Edited June 23, 2013 by karmelek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wicher111 Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 no więc tak, dostałem testy paskowe tetry 6in 1 od kolegi, choć powiedział, że wyniki nimi nie są dokładne ale orientacyjnie można co spomierzyć: Cl2 - pomiędzy 0 a 0,8 pH - pomiędzy 6,8 a 7,2 KH - pomiędzy 3 a 6 GH - pomiędzy 8 a 16 NO2 - pomiędzy 0 a 1 NO3- pomiędzy 0 a 10 co do kirysów, to jestem zaskoczony, kolega a także w sklepie powiedzieli, że nie ma znaczenia jakiego gatunku ważne żeby było ich minimum 6... hmmm strasznie się zawiodłem, myślałem, że jest im dobrze, mam nadzieję, że otoskom z tymi parametrami będzie dobrze, postaram się ujednolicić w najbliższym czasie gatunek kiryska, z drugiej strony trochę się zastanawiam, bardzo często wylegują się w grupce także te z innego gatunku, hmmm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts