Konriz Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 (edited) Cześć Zaznaczam, że to jest pierwsze zaplanowane i wykonane przeze mnie akwa. Przeczytałem trochę wątków, oceniłem swoje mozliwości i oto wynik . Wymiar niestandardowy ze względu na wkomponowanie szkła w szafkę 36x36x40 Zalane 20.06 Pojemność: 51 l Filtracja: Filtr AquaEl FAN MINI PLUS Ogrzewanie: AquaEl 75W Oświetlenie: AQUAEL DUO PLANT 2x11 6500K 8000K Podłoże: ADA AMZONIADekoracja: korzeń wierzby Nawożenie: brak CO2: brak Tło: Czarna folia Temperatura 25 st Testy: NO3 10 NO2 0 GH >7d KH 10d pH 7,2 Cl2 0 Flora: Bacopa Caroliniana Rotala Rotundifolia Marsilea Hirsuta Fauna: dopiero w planach Zdjęcia kiepskie, ze względu na bąbelki ciężko było o dobre ujęcie. Po czasie zrobie lepsze Edited October 7, 2013 by Konriz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Mógłbyś dać zdjęcie bardziej z góry? Z obsady proponuję krewetki + małą ławicę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 (edited) Większą sesję zrobie kiedy zejdą bąbelki Ale teraz mogę napisać, że z góry wszystko wygląda 2x lepiej, Limnophilia nabrała jasnego zielonego kolorku z brązowym środkiem . Limnobium tylko coś marnieje Edited June 22, 2013 by Konriz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik99 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Wyczuwam busz milordzie (W tym akwa oczywiście) A tak to fajnie się zapowiada, czekam na fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 Narazie wygląda to średnio. Nie wiedziałem jakie będą odpowiednie ilościowe proporcje roślinek do akwa o takich wymiarach, teraz wiem, że można było zamówić kilka sztuk więcej bo jest trochę pusto. Ale za to rosną jak wściekłe, wspomniana już Limnophilia Sessilflora dobiła do powierzchni, marsilea puściła 13 malutkich kielków (sadzonek było ok 20), a u reszty widzę już białe korzonki A to wszystko w 2 dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Na adzie nie tylko rośliny rosną, przekonasz się niedługo jak nie zakupisz testów kropelkowych i twardego co2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aro600 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Akwarium zapowiada się bardzo fajnie ....,ale czy tej lampki nie można przypiąć na tylnej ścianie? bo to mnie troche razi.. pozatym ok czekac aż sie rozrośnie i tyle, co do co2 hmmm czy w każdym akwarium musi być ... nie sądzę...testy by się przydały to fakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 36cm to malutkie akwarium i w kwestii fauny nie poszalejesz. Pobaw się w małe żyworódki (do 3-4,5cm), ale wcześniej dokładnie sprawdź w jakich warunkach żyją zarówno pod kątem wody, co światła i temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 Na adzie nie tylko rośliny rosną, przekonasz się niedługo jak nie zakupisz testów kropelkowych i twardego co2. A dokładniej? Mowa o glonach? Akwarium zapowiada się bardzo fajnie ....,ale czy tej lampki nie można przypiąć na tylnej ścianie? bo to mnie troche razi.. pozatym ok czekac aż sie rozrośnie i tyle, co do co2 hmmm czy w każdym akwarium musi być ... nie sądzę...testy by się przydały to fakt Co do lampki to niestety jedyne rozwiązanie, z tyłu się nie mieści Co do fauny to mam jeszcze miesiąc na przemyślenia. Na dzisiaj mogę tylko powiedzieć, krewetki na 90% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Tak, glony są bardzo możliwe. Oświetlenie da się przełożyć na boczną ścianę. Odkręć śrubę od statywu i zamocuj na odwrót, będzie trzeba lekko podciąć plastik by kable przeszły potem, ja używałem do tego rozgrzanego noża do pcv. Bąbelki ze szkła zetrzyj gąbką i akwarium inaczej będzie wyglądało. Potem, można focić . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 Zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted June 25, 2013 Author Share Posted June 25, 2013 Akwa ma 5 dni i zaobserwowałem już kilka zmian. 1. Na roślinkach pojawia się brązowy nalot, generalnie im niżej tym więcej. Mam nadzieję, że to tylko jakiś osad z dna nie krasnorosty, dosyć łatwo daje się usunąć mechanicznie. Woda jest klarowna. Zdjęcia poglądowe: 1 bacopa (dolne liście, jest dosyć sporo), zdjęcie 2 marsilea (tu widać tylko kropki) 2. Biało-przezroczysta pleśń na korzeniu i przyssawkach, coś z tym robić oprócz mechanicznego usuwania? Nie wszystko da się zdjąć, a rozprzestrzenia się dosyć szybko. Poza tym roślinki nadal szybko rosną Zamówiłem już testy. Czytajć ogólne opinie profilaktycznie wziąłem też EasyCarbo 100ml tylko pytanie czy wolno to stosować w czasie dojżewania akwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted July 1, 2013 Author Share Posted July 1, 2013 (edited) Testy kropelkowe zrobione (patrz pierwszy post). Co o tym sądzicie? Zamówiłem nowy filtr minikani 120, fan mini nie daje rady, słabo porusza wodę i pływa sporo syfu. Korzeń wyleciał, pleśnieje. Edited July 1, 2013 by Konriz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 Czas na aktualizacje Teraz akwa wygląda tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid335 Posted October 10, 2013 Share Posted October 10, 2013 piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stig_2 Posted October 11, 2013 Share Posted October 11, 2013 bardzo ladnie wyglada tylko ta grzalka po skosie troche psuje wyglad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Pielęgniczki ramireza powinny mieć piasek za podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartt85 Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Jak te ramirezy u Ciebie ? Mam podobne akwarium i też o nich myślałem, ale za mały zbiorniczek dla pary podobno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted October 12, 2013 Author Share Posted October 12, 2013 (edited) Podłoże, tak, najlepiej czują się na piasku i nie powinny być trzymane na żwirku. U mnie natomiast jest amazonia która ma dosyć łagodną strukturę i jest dosyć lekka więc nie ma obaw, że się pokaleczą. Co do wymiarów akwa to nie jest największe ale zadbałem o to aby ramirezki czuły się w nim dobrze, jest dosyć mocno i różnorodnie zarośnięte, rybki maja gdzie pływać i się chować Mam je od 2 miesięcy i szykują się już do 3 tarła Dla porównania wcześniej miałem gupiki 1+2 i kompletnie nie pasowały, niemal cały czas rozbijały się po szybach, ramirezki są dużo spokojniejsze. Edit: doszedł jeszcze jeden dębowy korzeń na prawą stronę Edited October 12, 2013 by Konriz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 (edited) Piasek dla pielęgnic nie sypiemy po to żeby się nie kaleczy tylko oczyszczały sobie nim skrzela . Ładnie by tu wyglądała ławica drobnych rybek Akwarium bardzo ładne jeśli chodzi o aranżacje. Edited October 12, 2013 by Tasman 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gapa Posted October 12, 2013 Share Posted October 12, 2013 Przy pierwszych zdjęciach byłem niepewny akwarium, ale po aktualizacji naprawdę przyjemnie to wygląda! Co aktualnie stosujesz(z nawozów)? CO2 tylko, czy czymś się jeszcze wspomagasz?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konriz Posted October 14, 2013 Author Share Posted October 14, 2013 Aj, otym, że ramirezki czyszczą sobie skrzela piaskiem to niedoczytałem, mój błąd. Ale w przyszłościowych planach jest ok 100l napewno z żółtym piachem . Co do historii zbiornika... Było trochę przygód , począwszy od glonów (atak niemal wszystkich gatunków), przez błędy w nawożeniu po nieumiejętne przycinanie roślinek. Obecnie dawkuje sole bez mikro, ec, oraz uzupełniam dodatkowo potas i żelazo (tropical) Wcześniej wyleciała limnophilia bo musiałem ją przycinać nawet 2 razy w tygodniu oraz ludwigia repens która bardzo zmarniała CO2 brak, myślałem nad tym ale ostatecznie zrezygnowałem z powodu funduszy, braku miejsca na dodatkowy osprzęt, no i wiadomo, że jeszcze trzeba by wszystkiego pilnować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts