misiulegia Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Witam. Stężenie NO3 w moim akwarium wynosi 150mg/l. Zakupiłem JBL NitratEX podobno bardzo dobrze obniża NO3. Mam pytanie czy użyć całą zawartość woreczka włożyć do filtra czy jaką część ( na zdjęciu) Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Wsyp całość do tego worka i wsadź do filtra. Poczytaj o tym jak go po użyciu zregenerować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiulegia Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 Oki. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Ale wiesz że to tylko działanie doraźne i jeśli testy robione były kropelkami to na raz nie pozbędziesz się więcej niż 50 jednostek no3 przez kilka dni więc, konieczna będzie regeneracja w soli kuchennej i ponownie powinieneś wsadzić go do filtra. Ogólnie, to bym się zastanowił dlaczego no3 tak rośnie w akwarium i podziałał w kierunku przyczyn powstawania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Dokładnie , znajdź przyczynę szybko . Może przerobione akwarium ? Filtr nie jest jeszcze gotowy ? Możesz też robić podmiany częstszej to zbijesz szybciej . Ja miałem na początku taki problem bo wpuściłem za dużo rybek na raz do nie do końca odstanego akwarium . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts