Koniu Posted June 21, 2013 Share Posted June 21, 2013 (edited) Witam szukam ryb ławicowych pod kiryski. Myślałem o neonach czerwonych. Chciałbym dwie ławice. Co polecacie? Akwarium 220l Edited June 21, 2013 by Koniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
riumakwa Posted June 21, 2013 Share Posted June 21, 2013 Jakie kiryski i jaka temperatura wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted June 21, 2013 Share Posted June 21, 2013 Ja bym polecil Czerwonogłówkę albo Zwinnika Blehera . Ciężko rozróżnić te gatunki ale oby dwa polecam . Neony posiadałem , są może ładne kolorowe ale nie jestem ich fanem często stoją w miejscu i nie pływają . A te dwa gatunki ryb pięknie pływają po całym akwarium . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu Posted June 21, 2013 Author Share Posted June 21, 2013 Kirys panda i spiżowy. Temperatura do ustalenia bo bardzo ciepło ostatnio więc trochę mi się buja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Ja nie widze sensu trzymania dwóch gatunków kirysków, a co dopiero dwóch gatunków ławicowych... Jeżeli mamy ku temu możliwości to powinniśmy kompletować jedno wielkie stado, a nie pare mniejszych. Jeżeli chcesz dużą, ładną ławice to zakup sobie 40sztuk H. amandae Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 Jaka jeszcze ławica będzie podkiryski dobra? Jakąś mocno żywą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Zwinniki blehera są super stadne.Innych naprawdę lubiących pływać w ławicy nie znam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koniu Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 A co sądzisz o zwinnik jarzenieb albo razborze klinowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Razbora pływa jak neon - tylko w stresie trzyma sie stada. Gdy jest spokój to pływają po całym zbiorniku nie trzymając się razem.Jarzeniec? Spytaj Svertinga- on je miał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frasunek30 Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 (edited) a ja polecam brzanka i danio lamparcie Edited July 15, 2013 by kubas Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zafonek Posted July 23, 2013 Share Posted July 23, 2013 Razbora pływa jak neon - tylko w stresie trzyma sie stada. Gdy jest spokój to pływają po całym zbiorniku nie trzymając się razem. Jarzeniec? Spytaj Svertinga- on je miał. Ja się z Tobą nie zgodzę. Razbory to jedne z tych ryb które najlepiej pływają ławicą kwestia tego ile ich sie ma, jak nasz ich 10 to nie bedą pływały razem ale jak masz 30 i wiecej to już tak to samo tyczy sie innych gatunków widziałem filmik na którym i kiryski ładnie ławica pływaja tylko była ich setka. Ja mam właśnie 30 Razbora Hengela i pływają razem i żadnego straszaka nie mają. Jesteś pierwszą osobą którą widze że pisze że Razbora nie pływa ławicą. Co do tematu to lepiej jedną ławice jednego gatunku ale liczną ryby w tedy zachowują sie bardziej naturalnie no i lepiej sie czują. A to że masz kiryski to ni jak sie ma do wyboru ryb ławicowych które trzymają sie wyższych parti akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts