Jump to content

Filtr do 75l

KK96
 Share

Recommended Posts

Witam!

Mam akwarium o pojemności 75l, które już niedługo zasiądą żaby szponiaste. Z roślin będą tam tylko jakieś aubiasy i kryptokoryny. Żabki te mają zabójczą przemianę materii, strasznie brudzą, nawet bardziej niż welony czy karasie ozdobne. Tak więc zastanawiam się nad filtrem. W oko wpadły mi aquaelowskie minikani 120 oraz midikani 800. Ten 120 w akwarium 75l powienien sobie radzić przy jakieś "rybowej" obsadzie i roślinkach, a tych u mnie raczej mało będzie. Dlatego właśnie pytam, który filtr będzie lepszy. Większego akwarium nie planuję, kasy też za bardzo nie mam, inaczej to kupiłbym ten większy.

Wiem, że o tym już dużo razy się mówiło, ale przy okazji zapytam w jakiej kolejności ułożyć wkłady w filtrze, czy wymienić te fabryczne na nowe, a jak nie trzeba to czy dokupić, bo mówią, że producent ich trochę poskapił.

W midi dają gąbkę, watę propylenową, zeolit i bioceramikę, w mini to samo.

Na rurce będzie oczywiście prefiltr, z tym że będzie bardzo często czyszczony, bo żaby brudzą jak cholera.

Pomóżcie :razz:  :razz: