dada391 Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Witam Przedstawiam moje pierwsze "większe" akwarium akwarium zostało zalane około miesiąca temu, szczerze mówiąc czekam na rozrost roślinek. specyfika akwarium: Akwa 240l oświetlenie 8h dziennie podłoże drobny żwir filtr aqua nova 1500 wkłady do filtra: ceramika, 2 gąbki grzałka 150w temperatura 24 C flora: cryptokoryny, anubiasy, mikrozorium , nurzaniec fauna: krewetki RC, zbrojnik niebieski i albinos podmiany co tydzień około 30-40 l ozdoby: duży korzeń ( korzeń japoński)tło: a zarazem jego brak( musze jakieś wybrać ale nie wiem jaki kolor) proszę o ocene co zmienić co naprawić co wymienić POzdrawiam i czekam na odp w złączniku przesyłam fotki akwa:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 (edited) Korzeń - unikatowy, bajerancki i idealnie pasujący rozmiarem Nie wiem dlaczego, ale na pierwszy rzut oka przypomina mi kształtem okręt To pierwszy "statek" w akwarium, którego nie trzeba wywalać ze zbiornika, hehehe Roślinki, gdy jest ich mało, lepiej wyglądają, gdy są posadzone w większych kępach (tego samego gatunku), nawet jeśli to oznacza puste miejsca w akwarium. Zapomniałeś w gatunkach roślin ująć mech i (chyba, jeśli dobrze widzę) pływającą przy powierzchni wgłębkę. Tło - jak już to widziałabym coś o stonowanej barwie - zgniła jasna zieleń, ecru (ekri), ewentualnie odcienie szarości. Tylko nie czerń i nie niebieski, błagam! Co jeszcze dojdzie do obsady? Edited June 21, 2013 by maziama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Akwarium wygląda całkiem nieźle. masz jałowe podłoże więc daj do niego jakiś nawóz np kulki gliniano-torfowe to szybciej ci crypcie ruszą. Jak się rozrośnie powinno być ok. Co planujesz jeszcze tam wpuścić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada391 Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 Planuje wpuścić tam pielegnice niebieskoluskie, p. Meeka , bocja karlowataCo o tym myslicie??? Tylko boje sie ze mi roslinki zjedza;-//A co do kulek to mam tam kulki gliniano torfowe;-) //Pisownia!! Nantai Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Wiesz co zrobią Ci pielęgnice jak je tutaj wpuścisz? Przeranżują po swojemu. A wolą aranże bez roślin w ziemi ... ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada391 Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 To jakie duze rybki do tego akwa;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 (edited) A muszą to być dynamiczne ryby? Fajnie by było znać parametry wody, GH, KH, pH. No i jakie oświetlenie? Edited June 20, 2013 by Sverting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted June 21, 2013 Share Posted June 21, 2013 Korzeń świetny ,skąd go masz ? . W sumie to ja tylko go widzę w akwa ,ale ja bym przesadziła te cryptocoryny na tył bardziej , las się zrobi i zasłoni wszystko . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada391 Posted June 21, 2013 Author Share Posted June 21, 2013 Korzen wypatrzylem w zoologicznym, chciałem kupić taki duży żeby był na cale akwa;-) Tylko ze tył akwa mam nurzańcem obsadzony; -) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafesor Posted June 21, 2013 Share Posted June 21, 2013 Fajnie to to wygląda. Rzeczywiście korzeń masz że pozazdrościć (chodzi o ten w zbiorniku) ;D Z tego co wypatrzyłem, to powrót z filtra masz deszczownią, jeśli obsadziłeś tylną szybę nurzańcem, to jak podrośnie, deszczownia fajnie go rozłoży na tafli. Zwartki rzeczywiście potrafią stworzyć busz i rosną szybko. Nie masz tam po prawej koło zasysu filtra żabienicy? Jakoś takoś szerokie liście, tak samo po lewej za korzeniem. Czy to jakieś mikrozorium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada391 Posted June 21, 2013 Author Share Posted June 21, 2013 (edited) Tak koło zasysu mam żabienice tak jak przy wylocie z fitra:) mikrozorium mam obsadzony korzeń w środkowej części korzenia tylko coś ruszyć za bardzo nie chce ( z nieznanej przyczyny) Może macie jakieś jeszcze pomysły jak obsadzić to akwa ?? jakimiś mocnymi roślinkami;) Edited June 21, 2013 by dada391 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aro600 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 (edited) Korzeń rewelacja z ciekawści ile mnie więcej kosztował? Choć ciut za duży moim zdaniem i optycznie zmniejsza baniak, wiec moze powinieneś go sprzedać np. mi;-) co do roślin - może z przodusagittaria subulata? Edited June 22, 2013 by aro600 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada391 Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 Korzeń dostałem za darmo do akwa;-) waży on ponad 4kg nie mam pojęcia ile jest warty;-)(może mi podpowiecie) dobry pomysł popatrze za tą roślinka;-) ile kupić tak +/- sadzonek na przód? ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts