Sławek121 Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Akwarium-standardowe 25L 40x25x25h. Oświetlenie- standardowe w pokrywie 11W 6500K moduł Aquaela. Ogrzewanie-grzałka z termostatem 25W Aquaela, ustawiona na 24C. Filtracja-Pat mini Aquaela. Podłoże-torf kwaśny i na to piasek. Ozdoby-korzeń naturalny, liście dębu i szyszki czarnej olchy. Fauna-Proporczykowce z Kap Lopez, na razie para, ale niewykluczone, że dojdzie 1-2 samice. Flora-Anubias lanceolata, Anubias nana petit, Anubias nana bonsai i moja perełka z biało-zielonymi liśćmi-własnej hodowli Anubias nana petite, poza tym Lotos bordowy, Bolbitis heudeloti i Rogatek. Tak wygląda baniak 2 godziny po zalaniu, rośliny to na razie szczepki, więc trochę pustawo No i mieszkańcy akwa, jeszcze w słoiku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Na pewno rozwiniesz akwarium ale, jak to afryka to czemu są tu liście dębu,szyszki olchy? Rybcie przepiękne. Czy nie za ciemno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Grzesiek. Słowo "Afryka" to pojęcie względne. Generalnie każdy kto się bawi w "biotop" wie, że gdybyśmy mieli się bawić w 100% odzwierciedlenie pewnego habitatu ryb to musielibyśmy ściągać nie tylko liście, ale i piach, wodę oraz korzenie z Afryki . Chcąc odzwierciedlić dany biotop robimy co w naszej mocy, ale oczywiste jest to, że niektóre rzeczy są nieopłacalne lub niemożliwe do ściągnięcia więc działamy na zasadzie "Lepszy rydz niż...". Zbiornik jest za świeży by cokolwiek konkretnego powiedzieć, ale... Ja bym dodał 2-3 razy tyle liści by zrobić całe podłoże w "syfku", który będzie idealnym domem dla ikry, a potem pożywieniem dla narybku. Będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 Na pewno rozwiniesz akwarium ale, jak to afryka to czemu są tu liście dębu,szyszki olchy? Rybcie przepiękne. Czy nie za ciemno? Korzeń, liście i szyszki, to właśnie ten polski akcent W realu jest sporo jaśniej, jednak takie ustawienia aparatu najbardziej mi pasowały. No i rogatek jak zarośnie powierzchnię też przyciemni akwa, więc powiedzmy, że docelowo będzie to tak wyglądać. Zbiornik jest za świeży by cokolwiek konkretnego powiedzieć, ale... Ja bym dodał 2-3 razy tyle liści by zrobić całe podłoże w "syfku", który będzie idealnym domem dla ikry, a potem pożywieniem dla narybku. Też myślę żeby dołożyć, po prostu sparzyłem 5 liści na próbę. Jutro dorzucę jeszcze kilka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Przepiękne proporczykowce.Czekam z niecierpliwością na rozwój całości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Ładny samczyk . Będę śledził rozwój zbiornika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Piękne rybki! Ja też bym dorzucił więcej liści. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gagatek Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 No proporce śliczne ,ale ten baniak ,pusto troszku ? Ja bym dała więcej anubiasów i tak nie masz co z nimi robić pewnie ,drewna też więcej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 25, 2013 Author Share Posted June 25, 2013 Zrobiła się delikatna herbatka, dołożyłem korzonek i liście, więc pokażę zmiany Kolejna aktualka za jakieś 3 miechy jak rośliny podrosną, albo będą młode proporki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvus Albus Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 Podoba mi się. Ze słomkową wodą i większą ilością liści jest zdecydowanie lepiej. Ja bym zamiast nowego korzenia rozważył jakiegoś dużego anubiasa w głównej roli, ale stan obecny także ma swój urok. Myślisz, że trzy miesiące wystarczą anubiasom na wyraźny rozrost? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts