damianzgierz Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 (edited) Do dzisiaj miałem małe krewetkarium ok.12l. Kupiłem małe akwa 41x25x25 profilowane i przeniosłem do niego krewetki. Chciałem się zapytać: 1. Czy mogę w takim akwa trzymać 2 odmiany krewetek i jakich? Kupiłem 13 takich zwykłych po 2zł w zoologu przeźroczystych z czerwonymi kreskami, kropkami.(Coto za krewetki?) 2. Czy i jakie ewentualnie mogę trzymać razem z nimi? I czy mogę wpuścić do tego akwa jakieś małe rybki? Np. razborki galaxy(dzisiaj w zoologu widziałem ładne po 9zł), i ile ewentualnie i jakich innych lub tych rybek mógłbym tam wpuścić? 3. I czy napowietrzacz musi być cały czas włączony? Edited June 20, 2013 by damianzgierz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 1. Pewnie Red Cherry, tylko jeszcze nie wybarwione. Możesz z nimi trzymać np. babaulti. 2. Możesz tam trzymać galaxy ok. 6 szt lub bojownika. Tutaj masz przykładowe obsady dla Twojego litrażu http://forum.superakwarium.pl/topic/10894-przyk%C5%82adowi-mieszka%C5%84cy-akwarium-ok-20-35l/ 3. Napowietrzacz w filtrze czy oddzielny? Napowietrzacz nie jest potrzebny. Filtr musi chodzić cały czas Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 Mam i w filtrze i oddzielny i pytam się czy ten oddzielny musi być podłączony? Właśnie dzisiaj kupiłem 6sztuk Galaxy i tak zginęły w tym akwa i myślę czy by może nie dokupić jeszcze 4? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 21, 2013 Share Posted June 21, 2013 Napowietrzacz jest niepotrzebny, wystarczy ruch tafli wody. Galaxy jeszcze są pewnie młode, więc jeszcze urosną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted June 21, 2013 Author Share Posted June 21, 2013 Mam jeszcze jeden problem- temperatura wody. Bez grzałki nagrzewa sie do 27, a czasami nawet do 28*. Oczywiście jak tylko jestem w domu to zbijam temp do 25* butelkami z lodem lub torebkami z lodem ale jak niema mnie w domu jakiś czas to jak wracam to jest ok. 27*. Czy rybkom może się coś stać lub kreweciom jeśli woda się tak nagrzewa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Skoki temperatury mogą być niebezpieczne. Pomyśl nad wiatraczkiem, takim od komputera. Gdzieś na forum był temat o chłodzeniu akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 A ja bym zostawił te 6 sztuk Galaxy. Na 10 szt to troche za małe akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 Bo żeby do tych 6szt galaxy dodać jakieś inne rybki to niema szans? Tylko galaxy i krewetki pewnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Za małe akwarium. Rybki urosną, oswoją się, to będziesz je często w akwarium widział. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts