Jump to content

Skrócenie czasu świecenia

Tazz
 Share

Recommended Posts

Witam.
Dzisiaj zauważyłem że gdy włączyłem o 10 światło, do 14 z powodu upału i włączonej świetlówki miałem 29*C w akwarium czyli aż 4 stopnie przyrostu.
Ponoć 4 godziny światła to mało, ale nie chcę zagotować ryb.
Do tej pory świeciłem im 10 godzin dziennie - do ilu powinienem skrócić, by nie gotować wody?

Prosze o szybką pomoc.

Przeczytałem i nic nie wywnioskowałem.

Po prostu zostawić otwartą pokrywę?
Dziś zacząłem też stosowac worki z zamrożoną wodą, może coś pomoże rybom, bo widzę że rzucają sie na nie jak szalone.

W skrócie, najszybciej i domowym sposobem za free praktycznie.

1.Uchylanie pokrywy- efekt murowany gdy masz wentylator domowy i skierowanie go w kierunku akwarium.

2.Wkładanie zamarzniętych butelek z wodą.

3.Dolewanie lodowatej wody, powoli.

4.Można skrócić czas świecenia w niektórych przypadkach. Np.kiedy nie masz w akwarium bardzo wymagających roślin.

5.Zrobienie kilku dziur w pokrywie celem lepszej wentylacji.

Chcesz mi powiedzieć że czytałeś temat o chłodzeniu wody w akwarium latem?

Te wszystkie sam możesz zastosować spokojnie.

Ja to z pamięci piszę.

Jest jeszcze kilka innych sposobów ale chyba poza Twoim zasięgiem :P.

Wyprowadzenie statecznika odpada - kompletnie się na tym nie znam a nie chcę się za to brać bo jeszcze spartolę coś.
Otworzyłem pokrywę, tym lepiej że mam trzy otwory z tyłu i duży na pokarm i do tego 3 razy dziennie podaję 3 woreczki śniadaniowe z zamrożoną wodą, a nuż coś pomoże.

Najłatwiej obniżyć temperaturę w pomieszczeniu. Nie pozwól by się za bardzo nagrzało. Rolety, koc na okno. Kolejnym krokiem jest pozostawienie pokrywy uchylonej a jak nie ma efektu to można ją podnieść tak by pomiędzy nią akwarium powstała szczelina. U mnie przy temperaturze zadanej 24,5 stopnia woda nagrzewa się do 25 stopni. W mieszkaniu nie jest więcej jak owe 25 stopni (może 24)

Ja mam wiatraki w pokrywie oraz led dlatego tak się nie grzeje temperatura pomieszczeń 27 stopni. W akwarium26. Grzałka wyłączona oszczędność prądu duża. Musisz mieć wietrzenie

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2