Tazz Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Witam.Dzisiaj zauważyłem że gdy włączyłem o 10 światło, do 14 z powodu upału i włączonej świetlówki miałem 29*C w akwarium czyli aż 4 stopnie przyrostu.Ponoć 4 godziny światła to mało, ale nie chcę zagotować ryb.Do tej pory świeciłem im 10 godzin dziennie - do ilu powinienem skrócić, by nie gotować wody?Prosze o szybką pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Powinieneś normalnie świecić ale, zadbać też o wentylację pod pokrywą. Poczytaj tematy o chłodzeniu wody w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 Przeczytałem i nic nie wywnioskowałem. Po prostu zostawić otwartą pokrywę?Dziś zacząłem też stosowac worki z zamrożoną wodą, może coś pomoże rybom, bo widzę że rzucają sie na nie jak szalone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Uchylenie trochę pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 Ale co mogę zrobić jeszcze? Dolewać zimnej wody? Ponoć szkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 W skrócie, najszybciej i domowym sposobem za free praktycznie. 1.Uchylanie pokrywy- efekt murowany gdy masz wentylator domowy i skierowanie go w kierunku akwarium. 2.Wkładanie zamarzniętych butelek z wodą. 3.Dolewanie lodowatej wody, powoli. 4.Można skrócić czas świecenia w niektórych przypadkach. Np.kiedy nie masz w akwarium bardzo wymagających roślin. 5.Zrobienie kilku dziur w pokrywie celem lepszej wentylacji. Chcesz mi powiedzieć że czytałeś temat o chłodzeniu wody w akwarium latem? Te wszystkie sam możesz zastosować spokojnie. Ja to z pamięci piszę. Jest jeszcze kilka innych sposobów ale chyba poza Twoim zasięgiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 Ja bym wyprowadził statecznik poza obudowę - jedno źródło ciepła mniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 20, 2013 Author Share Posted June 20, 2013 Wyprowadzenie statecznika odpada - kompletnie się na tym nie znam a nie chcę się za to brać bo jeszcze spartolę coś.Otworzyłem pokrywę, tym lepiej że mam trzy otwory z tyłu i duży na pokarm i do tego 3 razy dziennie podaję 3 woreczki śniadaniowe z zamrożoną wodą, a nuż coś pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Najłatwiej obniżyć temperaturę w pomieszczeniu. Nie pozwól by się za bardzo nagrzało. Rolety, koc na okno. Kolejnym krokiem jest pozostawienie pokrywy uchylonej a jak nie ma efektu to można ją podnieść tak by pomiędzy nią akwarium powstała szczelina. U mnie przy temperaturze zadanej 24,5 stopnia woda nagrzewa się do 25 stopni. W mieszkaniu nie jest więcej jak owe 25 stopni (może 24) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cross Posted June 21, 2013 Share Posted June 21, 2013 Ja mam wiatraki w pokrywie oraz led dlatego tak się nie grzeje temperatura pomieszczeń 27 stopni. W akwarium26. Grzałka wyłączona oszczędność prądu duża. Musisz mieć wietrzenie Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts