AquaTrick Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Witam Trzy tygodnie temu odpaliłem a właściwie zrobiłem restart akwarium no i jak to bywa to wciąż mam problem z wyciągnięciem kolorów czerwieni i wszelkich jej odcieni na roślinkach. Akwarium ma 400l Filtracja filtr zew. JBL Cristal Profi 1500e a w nim tradycyjnie gąbki , zeolit 1L,kermazyt 1L , bioceramika 1L, filtr wew. AQUEL 750 Podłoże JBL Manado 50L i do tego naturalny czarny żwirek , Oświetlenie 2 x T5 84W Sylvania Grolux 1 x T5 84W Sylvania AquaStar Ogrzewanie dwie grzałki 150W Naworzenie CO2 z butli do tego CO2 w płynie , Symfonia złota w płynie rozrobiona zgodnie z zaleceniami (codzienne dawkowanie 30 ml) do tego mam w zapasie takie sole jak KH2PO4 , Chelat FE 13% , MgSO4 , KNO3 , K2SO4 (KNO3 rozrobiłem i dodaje tak aby NO3 utrzymać na wysokości 5-10 mg/l) Parametry wody: NO3 - 5 MG/L PH-7,2 GH-8 KH-6 FE-0,25 K-16 Obsada ryb : 30 Razbora Espei 50 Simulansów 15 Otocinclusów 4 Kiryski Juli 16 Razbora Galaxy Roślinki : Alternantera reinecki , Glossostigma , Eleocharis Parvula ,Eusteralis stellata , EchinodorusTennelus , Sagitaria subulata , mały i duży heniek , Ludwigia repens , Rotala wallichii , Rotala rotundifolia -red , Micraterum umbrosum , Staurogyne repens , Cryptocoryna undulata , Didiplis diandra i jeszcze kilka innych w tym microzorium dwie odmiany to wszystko to jeszcze młode roślinki niektóre rozkręciły się już dosyć dobrze ale kilka się jeszcze muli. Ale największy problem to jest ta czewień. Może mi poradzicie co jeszcze poprawić lub zmienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Jesteś pewien, że te świetlówki to Grolux i Aquastar? Bo zakładając, że masz oświetlenie o widmie powyżej 8000k to w Twoim akwarium barwa światła powinna wyglądać tak http://saurama.aqua-web.org/pages/32_GroLux+Aquastar.htmWtedy z uwydatnieniem czerwieni nie miałbyś problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaTrick Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 Jesteś pewien, że te świetlówki to Grolux i Aquastar? Bo zakładając, że masz oświetlenie o widmie powyżej 8000k to w Twoim akwarium barwa światła powinna wyglądać tak http://saurama.aqua-web.org/pages/32_GroLux+Aquastar.htm Wtedy z uwydatnieniem czerwieni nie miałbyś problemu. Tak jestem pewien Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts