Tazz Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Witam.Proszę o pomoc przy identyfikacji tych trzech roślin.Pierwsza jest to wg. mnie bakopa drobnolistna, a wg. kolegi mały heniek, więc proszę o pomoc. Na tym zdjęciu zaznaczam dwie.Najpierw ta różowa - była bardzo gęsta, ale niestety musiałem ją skrócić bo była strasznie zniszczona.Druga - ma łodygę niczym bambus, a liście wyglądają jak nurzańca, tylko zakończenie mają szpiczaste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 - Duży heniek ( zdjęcie numer 1 ) - Różdżyca rutewkowata ( na zdjęciu 2 ) Tej czerwonej nie zidentyfikuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 18, 2013 Author Share Posted June 18, 2013 To z pewnością nie różdżyca, bynajmniej google nie pokazuje tego co ja mam. Moja roślina ma liście jak trawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 (edited) Nie tą roślinę miałem na myśli, wybacz To co widać na zdjęciu może okazać się glonem Z resztą widzę, że glony są też na liściach rośliny na samym dole zdjęcia nr 2. Edited June 18, 2013 by Beniek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 18, 2013 Author Share Posted June 18, 2013 Tak, ta kryptokoryna to mój największy pech. Obsiada ją wszystko - od glonów po żarcie. To na co staram się wskazać to napewno roślina, ma ładne liście i łodygę jak bambus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 A co do glonów to może powiesz jakie masz światło, czy jest coś co daje CO2, czy nawozisz itd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 Nawozić nawożę Carbo, Classic i Macro Green Pro - wszystko z Aqua Art. Światło to 15 W.Więcej tutaj: http://forum.superakwarium.pl/topic/39334-81l-og%C3%B3lne/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 No dobra nawożenie jako takie jest, nawozisz Macro, ale też potrzebujesz micro. Przede wszystkim glony są dlatego, że światło jest za słabe dla tych roślin i nie mają jak się rozwijać, dlatego nie pochłaniają to co im lejesz, a glony na tym korzystają. Przy jednej 15 W nawożenie nie ma sensu. Jeśli masz jak to dodaj jeszcze 2x 15 W o barwie 6500K oraz 8500K. Wtedy nawożenie będzie miało sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 A gdy dałbym drugą 15W to bym musiał zmieniać statecznik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 (edited) Nie koniecznie, jesli masz jak to zamontuj tą drugą świetleniówkę. Jest u Ciebie wgl. taka możliwość? Statecznik w sumie to nic innego jak regulator napięcia, więc powinno być dobrze i na dwóch świetlówkach. Edited June 19, 2013 by Beniek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazz Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 Miejsca w pokrywie mam bardzo mało, ale myślę że jakby się zawziąć to tą cienką 15W wcisnę jakoś.Tylko problem w tym że nie mam pojęcia jak to zamontować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 (edited) Montaż to prosta sprawa Jeśli będziesz miał jak podłączyć drugą świetlówkę, to nie będzie trudne. Pokrywa jest na gwarancji? Wstaw zdjęcie pokrywy, to zaraz coś wymyślimy. PS: Wybaczcie, że trochę odbiegam od głównej tematyki wątku. //Tak ja mówisz Beniek. Ten temat został wyczerpany. Poproszę zainteresowanego o założenie nowego. Nantai Edited June 20, 2013 by Nantai Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz sie z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts